Cukorbetegség fogyókúrától

2000-ben a WHO adatai szerint a Földön mindösszesen 171 millió cukorbeteg élt, kb. a teljes populáció 3%-a. Egyes kutatók ezt a számot megduplázódni látják a 2030-as évekre. 2008-ban csak az Egyesült Államokban 24 millió beteget diagnosztizáltak, de számítások szerint közel 6 millió beteg nem tud róla, és további 57 millió áll a korai, csökkent glukóz tolerancia állapotában. Egy átfogó tanulmány (NHANES III) eredményei szerint a 65 év feletti lakosság 20%-a szenved ebben a kórban.

Vagy nincs inzulintermelés, vagy a sejtek nem elég érzékenyek az inzulinra

A betegség fő jellemzője, hogy a sejtek nem képesek felvenni a számukra energiát jelentő cukrokat, azok a vérben maradnak, és megemelik a vércukorszintet. Tulajdonképpen a sejtek a megfelelő ellátottság mellett is „éheznek”. Továbbá a zsírok és a fehérjék anyagcsere-folyamatai is károsodnak. A cukorbetegeknél gyakrabban mérnek kóros vérzsír-paramétereket, általában magasabb a koleszterin- és trigliceridszintjük is.

A fehérjék anyagcseréje akkor károsodik, ha a vesék fehérjevisszatartó-képessége csökken, ezáltal a molekulák képesek lesznek a vizelettel ürülni, ami komoly fehérjeéhezéshez is vezethet. Ez az állapot az előrehaladott cukorbetegségben gyakori, de genetikai tényezők is hajlamosíthatnak rá, így öröklött diabétesz esetén néhány év alatt is kialakulhat.

Alapvetően két fajta diabéteszt különböztetünk meg, az 1-es típusút és a 2-es típusút. Eltérnek előfordulási gyakoriságban, és kezelési módjaikban is. Az 1-es típusú cukorbetegség mindig inzulinfüggő, általában korai életszakaszban jelentkezik, a 2-es típusú diabétesz gyakrabban érinti az idősebb korosztályt, és kezelése sok esetben megoldható diétával és megfelelő mozgásterápiával, vagy szájon át szedhető gyógyszerekkel. Napjainkban utóbbi típus is egyre gyakoribb a fiatalok körében.

A diabétesz kialakulásának okai: öröklődés, életmód, vírus

Az egyes típusú diabétesz egy öröklődő autoimmun betegség, tehát az immunrendszer sejtjei idegenként ismerik fel a hasnyálmirigy inzulintermelő sejt-szigeteit, és részben vagy egészben elpusztítják azt.

A 2-es típusú fajtánál az életmódnak van nagy szerepe a kialakulásban, természetesen genetikai tényezők mellett. Az éveken át tartó magas inzulinszint miatt a sejtek védekezni kezdenek a cukorfelvétel ellen és kialakul az inzulinrezisztencia.

Vannak azonban kevésbé ismert okai is a cukorbetegségnek. Okozhatja örökletes genetikai betegség, de hormonális változások is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Ilyen például a mellékvese és a pajzsmirigy túlműködése, valamint ezek alulműködésekor szedett hormonpótló gyógyszerek.

Újabban figyeltek fel a fertőzések szerepére is, ugyanis a Cytomegalo-vírusok és a Coxackie-vírusok fertőzései károsíthatják a hasnyálmirigyet oly mértékben, hogy cukorbetegség is kialakulhat.

Cukorbetegség fogyókúrától

Ennek háttere az, hogy az éhezés során a sejtek és a vér cukorszintje drasztikusan csökken, majd a következő étkezésnél a hirtelen megemelkedett inzulinszint hatására az optimálisnál gyorsabb ütemben az élettani szint fölé emelkedik. Ha huzamosabb ideig ismétlődik ez a folyamat, akkor a sejtek elveszítik érzékenységüket az inzulinnal szemben, ezáltal inzulinrezisztencia alakul ki, ami a cukorbetegség előszobája. Ezért nagy túlsúly leadása előtt kívánatos és indokolt az alapos kivizsgálás, valamint az ésszerű tervek felállítása.

Vági Zsolt
dietetikus

emésztőszervi betegségek

ápolás, otthonápolás