Pajzsmirigy

Endémiás golyva

A pajzsmirigy olyan megnagyobbodása, melyet nem kísér sem hyper-, illetve hypothyreosis, a világ lakosságának mintegy 5%-a szenved endemiás golyvában, ezek közül 75% olyan jódhiányos területen él, ahol a jódot nem pótolják a táplálékkal. A szervezet napi jódszükséglete ugyanis 100-200 mg között ingadozik. Ezeken a helyeken alacsony a víz, a talaj és a táplálék jódtartalma. Ilyen területek vannak az Andokban, Himaláján és Alpokban, itt a lakosság 0,5%-ában alakul ki a teljes fokú cretinismus, melyet az alacsony termet, csökkent mentális functiók jellemeznek.

Jódhiány okozza leggyakrabban

Bár az endemiás golyva leggyakoribb kiváltó tényezője a jódhiány, bizonyos ételek, mint káposzta, cirok, köles, kukorica, manióka is előidézhetik vagy súlyosbíthatják a golyvát. A csökkent jódbevitel mellett a megnövekedett Ca-bevitellel is elősegítjük a golyva képződését, evvel magyarázzák a karsztos vidékeken gyakori struma előfordulását.

Az endemiás golyva legfőbb megelőzése a jódpótlás. Svájcban 1922 óta 3,75 mg jód/kg só dózisban kezdték, majd növelték a dózist mindaddig, míg egy csapásra eltűnt az endémiás golyva és a cretinismus is.

Hypothyreosis- myoedema

Olyan szindróma, melyet a pajzsmirigyhormon elégtelen képződése okoz. A pajzsmirigyhormon-hiány a szervezet összes funkcióját befolyásolja.

Tünetei: gyengeség, fáradékonyság, székrekedés, száraz bőr, T4 és radiojód-felvétel alacsony volta. Kezelése a levothyroxinnal történik. A levothyroxin könnyen hozzáférhető szer, mely a szervezetben T3-má, legaktívabb pajzsmirigyhormonná alakul át.

A pajzsmirigy fokozott működése

Hyperthyreosisnak nevezzük azokat a klinikai állapotokat, amikor fokozott pajzsmirigyhormon-képzéssel járnak, melyekre a keringő szabad thyroxin és trijódthyroxin emelkedett szintje jellemző.

Basedow (német)–Graves (angol) feltalálókról elnevezett kórképre jellemző, hogy nők körében nyolcszor gyakoribb, mint férfiakban és kezdete általában 20-40 év közé esik. De újabban igen gyakori az időskori hyperthyreosis is. A Basedow–Graves kórra jellemző a pajzsmirigy-megnagyobbodás mellett az exophtalmus is. Ebben a kórképben a pajzsmirigy különböző részei ellen antitestek jelennek meg.

A hyperthyreotikus beteg ideges, nyugtalan, melegintoleranciája van, fogyásról és palpitációérzésről számol be.

Fiatalabb olvasók bizonyára nem emlékeznek arra a évekkel ezelőtti szenzációra, mikor a szaksajtó és a napilapok is a volt amerikai elnök felesége nagyfokú fogyásával foglalkoztak. Az igen népszerű Barbara asszony ugyanis daganatos megbetegedésre gondolván fordult orvosához és kiderült, hogy csak időskori pajzsmirigytúltengésről volt szó, melyet gyógyszeresen szépen rendezni lehetett.

Ugyanis a pajzsmirigy működésének zavarai azok közé az endokrin kórképek közé tartoznak, melyeket a XX. század végén már kedvezően gyógyítani tudunk.

Dr. Árkus Zsuzsa
belgyógyász

emésztőszervi betegségek

ápolás, otthonápolás