Atópiás dermatitisz

Bőrszárazság akkor is kialakulhat, ha a bőr hosszabb ideig ázik a vízben, rendszeresen érintkezik károsító vegyszerrel, nem megfelelő szappannal, illetve a faggyúmirigyek csökkent működése esetén. A száraz bőr egyrészt sok kellemetlenséget okoz, hiszen viszket vagy kifejezetten fáj (ráadásul nem is esztétikus), másrészt nagyon sérülékeny, ezért hamar fertőződik, könnyen begyullad.

Orvosi adatok szerint az atópiás dermatitisz (a veleszületett allergiahajlam talaján kialakuló bőrgyulladás) gyakorisága a civilizált világban nő - a jelenség okaként több kutató a környezeti szennyezést, a túlzott higiéniát, valamint a színező- és illatanyagok fokozott használatát nevezi meg.

Az atópiás dermatitis kezelésének fokozatai

Néha alig észlelhető különbség vagy éles átmenet a száraz bőr és az enyhe atópiás dermatitisz között. Száraz bőrre az orvos gyakran javasolja különböző krémek, kenőcsök napi többszöri használatát. E hidratálókezelés során a bőr regenerálódik, a víz visszajut a szarurétegbe, csökkenti a berepedéseket. Bizonyos, visszazsírozó összetevőt tartalmazó készítményeket megelőzésképpen is javasolnak. A heveny tünetekkel járó bőrgyulladás kezeléséhez azonban ennyi már nem elég.

A bőrgyógyászatban csaknem fél évszázaddal ezelőtt alkalmaztak először szteroid (gyulladáscsökkentő tartalmú) készítményeket. Tény, hogy a szteroidok használata bizonyos mellékhatásokkal jár, ugyanakkor a betegeknek nemritkán több az információjuk erről, mint az áldásos hatásokról. A helyzetet színezi, hogy mindeközben a különféle természetgyógyászati szerek alkalmazása kapcsán semmiféle, a mellékhatásokra vagy az allergizálódási lehetőségre vonatkozó kérdés nem merül fel, holott "aminek hatása van, annak mellékhatása is" - mondják a gyógyszerekt ismerő szakemberek.

A bőrgyulladást kezelő gyógyszerek: szteroidok, immunmodulátorok

A szteroidkezelés során különféle stratégiák ismeretesek, többek között: az erősebb hatású szerrel kezdett kezelést a gyengébbel lehet felváltani, az intenzív kezelést meg-megszakítva néhány napig bőrhidratálást, -zsírozást lehet folytatni. A kezelés során érdemes figyelembe venni a beteg egyéni érzékenységét, szociális körülményeit, mert ez befolyásolhatja a választható készítmények használhatóságát.

Ma már léteznek specifikusan a gyulladással járó bőrbetegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszerek (úgynevezett lokális immunmodulátorok), amelyek az atópiás dermatitisz komplex kezelésének fontos részét képezik. A kezelés során a külső hidratáló, visszazsírozó szerek alkalmazását követően a gyulladásos folyamatokat jól csökkentik, hosszabb alkalmazás esetén megelőzik a tünetek fellángolását, s nem kell számolni mellékhatásokkal sem. Nagy kiterjedésű, az erős viszketés miatt folytonosan vakart bőrfelület kezelésénél antihisztamin (viszketéscsillapító) alkalmazása jöhet szóba. A modern bőrgyógyászati terápiában mindezeken kívül nagy szerepet kap a kombinált fürdő- és fénykezelés is.

Az élet része

Egyre több tanulmány foglalkozik a bőrbetegek életminőségével. Nem véletlenül, hiszen az atópiás dermatitisz súlyos formái alapvetően befolyásolják a beteg életét: meghatározzák iskolai teljesítményét, pár- és pályaválasztását, munkavállalását, és a közvetlen környezetének mindennapjait is nehezítik.

Az atópiás gyermekek kezelésében tehát kiemelt jelentősége van az úgynevezett atópiaiskolának, amelynek lényege, hogy a kis betegek megtanulják saját magukat kezelni. Fontos, hogy a bőrápolás az életük részévé váljon, s kevésbé kötődjön az őket gondozó szülőkhöz, hiszen az ilyenkor jellemző, kórosan szoros anya-gyerek kapcsolat ronthat az egyébként is rossz állapoton.

dr. Szalai Zsuzsanna
bőrgyógyász