A bőrdaganatok jellemzői

A leggyakoribb bőrdaganatok

 • Alapisejtes rák / Basalioma

  Általában 50 év felett alakul ki az arcon, de bármely más testtájon is felléphet. Néha nem gyógyuló kis sebként, máskor fénylő növedékként, ritkábban fekély formájában jelentkezik. Felszínét finom értágulatok fedik. Lassan növekszik. Áttétet nem ad. Ritka kivételtől eltekintve jól kezelhető.

 • Laphámrák /Spinalioma

  Általában ugyancsak 50 év felett keletkezik, elsősorban a napfénynek kitett területen, főként az arcon, kézfejeken. Vöröses színű, gyakran kifejezett szaruképződést mutató képlet. Gyorsan nő. Esetenként áttétképződéssel is előfordul, mely elsősorban a környéki nyirokcsomókban alakul ki.

 • Melanoma

  A bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló, szeszélyes viselkedésű rosszindulatú daganat. Az utóbbi évtizedekben gyakorisága világszerte, így hazánkban is igen jelentős emelkedést mutat. Bármely életkorban előfordulhat. Általában barna, néha fekete, különböző mértékben elszíneződött, változatos alakú növedék.

  Az esetek kb. 10%-ában nem tartalmaz festéket, ilyenkor halványvörös foltként észleljük. Férfiaknál leggyakoribb megjelenési helye a törzs, nőknél az alsó végtag, elsősorban a lábszár, de bármely testtájon kialakulhat, pl. a körmök alatt, az ujjakon vagy a talpon, arcon, nyakon fülön stb. A melanoma esetében alapvető fontosságú a korai felismerés, mert bizonyos előrehaladottsági fok után a kialakuló áttétek halálhoz vezetnek.

Mivel magyarázható ez a jelenség?

A bőrdaganatok gyakorisága az utóbbi évtizedekben az egész világon igen látványosan nőtt, ami elsősorban a szabadidő eltöltésének változásával magyarázható. Divatossá vált az egészség szimbólumának tekintett barna bőr, mely a mértéktelen napozás eredménye. Az ózonpajzs csökkenésével a földfelszínt elérő UVB-sugarak mennyisége megnőtt, kedvezőtlen onkológiai hatást gyakorolva a bőrre.

A bőrdaganatok megelőzéséhez elég lenne egyszerű szabályokat betartani, mint:

 • ne tartózkodjunk napon 10 és 15 óra között!
 • védjük bőrünket megfelelő öltözékkel, kalappal!
 • előzzük meg a hólyagos leégéseket, különösen a gyermekeknél!

A szoláriumozás sem veszélytelen módja az áhított barna bőr elérésének! A –napgépek– használata során a bőr öregedése látványosan felgyorsul, és a korábbi vélekedésekre rácáfolva ma már annak a tudásnak is birtokában vagyunk, hogy szoláriumozás közben a bőrdaganatok kialakulásához is kedvező feltételek teremtődnek.

Mi tehát a teendő?

Tartsuk be a fenti szabályokat! Ne feledkezzünk meg bőrünk rendszeres önvizsgálatáról sem, mely a korai diagnózis elengedhetetlen feltétele. Havonta egyszer vizsgáljuk meg bőrünket, olyan rejtett területeken is, mint pl. a talp. A fejbőr és a hát ellenőrzéséhez kérjünk segítséget! Fordítsunk figyelmet anyajegyeinkre – fontos, hogy ismerjük színüket, nagyságukat, elhelyezkedésüket, mert csak így figyelünk fel a változásokra. Amennyiben egy anyajegy megváltozik (alakja, mérete, beszűrtsége, színe), ez fontos figyelemfelkeltő jel és feltétlenül szakvizsgálatot indokol.

Felnőttkorban keletkezett új festékes elváltozással forduljunk szakorvoshoz!

Ne feledjük, hogy a legjobb kezelés a korai felismerés!

dr. Somlai Beáta
bőrgyógyász