A Parkinson-kór Világnapja

1919-ben Constantin Tretiakoff ismerte fel, hogy a betegség az agy bizonyos idegsejtjei degenerációjának vagy károsodásának a következménye. Kiváltó okát még ma sem tudják, azt azonban igen, hogy mi az, ami másképp megy végbe a beteg agyában, mint normális esetben.

Ha kevés a dopamin

Az agy fontos idegdúcaiban bizonyos sejtek két egymással ellentétes hatású vegyületet, dopamint és acetilkolint termelnek. A dopamin arról gondoskodik, hogy csökkenjen az izmok feszülése. Az ellentétes hatású acetilkolin gátolja a dopamin tompító, mérséklő hatását. A két vegyület tehát a mozgásfolyamatok szabályozásában vesz részt.

A Parkinson-betegségben szenvedőknél az agy bizonyos területén kevés a dopamin. E dopaminhiány következtében az agy idegdúcai nem tudják az izmok összehúzódását mérséklően befolyásolni, kiegyensúlyozottá tenni, s az izmok erősen feszült állapotba kerülnek.

Tünetek

A Parkinson-betegség első jele rendszerint az egyik kéz, kar vagy láb enyhe remegése. Különösen nyugalomban kifejezett ez a remegés, mozgásra enyhül vagy megszűnik.

A betegség későbbi szakaszában a remegés már nem csak egyoldali, hanem mindkét testfélre kiterjed. Azonkívül egyre gyakrabban izomgyengeség és izommerevség lép föl. Jellegzetes a nagy hajlítóizmok merevsége.

A betegség jellemző tünetei közé tartozik, hogy úgy tűnik, mintha a beteg szűnni nem akaró mozgással valamit sodorna a hüvelykujja és a többi ujja között. A beteg jellegzetesen előredőlt testtartással áll és ha megindul, a járása egyre gyorsuló, csoszogó futássá válik.

Jellegzetes és különösen gyakori a mozgásszegénység, ami az arckifejezésre, a mimikára is kihat. A betegek ezért emocionálisan teljesen érdekteleneknek, közömböseknek tűnnek, holott nem azok.

Gyakori a finom, koordinált mozgások zavara. A betegeknek nehézséget okoz az evés, az evőeszközök használata, a testápolás. A Parkinson-betegséget hamar jelzi a beteg megváltozott írása. A kezdetben jól kiírt írás az idők folyamán jellegzetesen remegő betűk sorozatává válik. Az írás változásán át nyomon követhető a betegség előrehaladása, a beteg állapotának romlása.

A szellemi tevékenység és az emlékezőképesség csökkenése rendszerint nem vagy csak a betegség késői szakaszában csatlakozik a tünetekhez.

Fontos a szakszerű kezelés

A Parkinson-betegséget ma még nem tudják gyógyítani. A betegség előrehaladását és súlyosbodását fékező gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos szerepe van a gyógytornának.

dr. Mányai Sándor

születési rendellenesség