Alvászavarral küzd minden tizedik magyar

Stresszes élet, lelki bajok

Stressz, életmódbeli sajátosságok, de igen gyakran valamilyen testi-, lelki kór is állhat az alvási elégtelenség (inszomnia) háttérében. A kezeletlen, krónikus alvászavar elősegítheti egyes betegségek kialakulását, súlyosbíthatja a már meglévő társbetegségeket (depresszió, hipertónia, agyér- és szív-érrendszeri betegségek, stb.), és növelheti a baleseti kockázatot. Egyértelmű tehát, hogy foglalkozni kell vele.

Szedjünk gyógyszert...?

Sajnos, az inszomnia enyhítésére még ma is ijesztően sokan olyan korszerűtlen készítményeket szednek, melyek rontják a természetes alvás folyamatát és számos kedvezőtlen mellékhatásuk lehet: memóriazavar, a koncetráló képesség csökkenése, a mozgás összerendezetlensége, elesés, a stroke rizikójának megnövekedése és a szer iránti függőség kialakulása.

Vagy válasszuk inkább a terápiát?

Az alvászavar gyógyításában áttörést hoztak a bizonyítottan hatékony, nem gyógyszeres terápiák, valamint az újgenerációs altatószerek. Ezeknek az alvásbarát altatóknak jóval kevesebb a mellékhatása, és miután az alvás folyamatára is kedvezőbben hatnak, mint a régebbi szerek, pihentetőbb alvást, frissebb másnapi ébrenlétet nyújtanak. A hozzászokás esélye is minimálisra csökken, mert "szükség szerint" alkalmazhatóak: nem kell minden este bevenni őket, és így a panaszok elmúltával könnyen elhagyhatóak.

Inszomnia Munkacsoport

A közelmúltban megalakult Inszomnia Munkacsoport felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az alvászavaruk mögött rejlő okok tisztázására minél előbb beszéljenek orvosukkal, akinek segítségével még a nagyobb bajokat megelőzve hozzájuthatnak a korszerű terápiákhoz, illetve hogy az esetek jelentős részében az életmód-változtatás is nagyon sokat segíthet a panaszok leküzdésében!

Galenus

születési rendellenesség