A TBC másodvirágzása

Világszerte közel nyolcmillióan betegszenek meg a TBC kórokozójától és évente mintegy kétmillióan halnak meg a már rég legyőzöttnek hitt betegségben.

A TBC világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet -WHO- 1982-ben nyilvánította a tbc, a tuberkulózis világnapjává március 24-ét. A múlt század elején ezen a napon fedezte fel Robert Koch a tuberkulózis baktériumát. Bolygónk lakosságának egyharmada ma is hordozza szervezetében a TBC kórokozóját. A mai napig ez a legtöbb halálos áldozatot követelő, fertőző kór.

A TBC másodvirágzása

A WHO szerint több tényező játszik szerepet a tbc újraéledésében. Világszerte milliók bolyonganak leromlott fizikai állapotban, mindenfajta egészségügyi ellátás nélkül. Az otthonukat elhagyni kényszerülők gyerekei általában nem kapják meg a védőoltásokat, rossz táplálkozás és a stressz csökkenti az általános ellenállóképességet. A másik ok, hogy Mycobacterium tubercolosis, a kórokozó az elmúlt évtizedek során hozzászokott és alkalmazkodott az antibiotikumokhoz, ezért egyre újabb gyógyszerekre van szükség. Hazánkban ma a betegségben 11 ezren érintettek, háromezer új beteget, és 700 halálos áldozatot követel a kór évente. A WHO célja, hogy a világon tbc-ben elhunytak száma felére csökkenjen. Ez a rendszeres szűrővizsgálatokkal, és a fertőzöttek célzott kezelési programjával valósulhat meg. A 21. század információs lehetőségei nagy előrelépést jelentenek a felkészülésben és a megelőzésben.

A TBC tünetei

Sematizált emberi felsőtest: a TBC kórokozói a tüdőben támadnakAz egészséges, megfelelő ellenálló képességű szervezet nem könnyen lesz tébécés. Más a helyzet, ha valakinek az immunrendszere valamilyen ok miatt legyengült; ha idős emberről van szó, vagy immunbetegségben szenved. A mellkas-röntgen, továbbá a különféle laboratóriumi vizsgálatok megerősítik vagy megcáfolják a feltételezést. Ha valaki tartósan ki van téve a fertőződés veszélyének, vagy gyanús panaszai vannak, tanácsos vizsgálatra jelentkeznie.

Egyértelmű tünet lehet:

  • a tartós köhögcsélés,
  • véres köpet, ,
  • hőemelkedés, ,
  • súlyvesztés, ,
  • étvágytalanság, ,
  • fájdalmas légzés, ,
  • hidegrázás,

Megelőzés?

Évente rendszeres szűrővizsgálatokkal, laboratóriumi vizsgálatokkal, és vérvételekkel megelőzhető, időben kiszűrhető, és kezelhető a tbc, mint sok más hasonlóan súlyos betegség is. A laboratóriumi vizsgálatok ma már nem időigényesek, és kézhez kapott eredményeinkről akár otthonunkban, néhány kattintással tájékozódhatunk. A labtestsonline.hu a közelmúltban útjára indult labordiagnosztikai információs weboldal, mely a laboratóriumi vizsgálati eredmények értelmezését teszi lehetővé a nagyközönség számára, közérthető módon az Interneten.

www.labtestsonline.hu