Életveszélyes tinidivat: Pro Ana

A serdülő lányok kétharmada keres egészséggel kapcsolatos információt a világhálón, 50%-uk testsúlycsökkentő módszerek után kutat, 26%-uk pedig kifejezetten az evészavar oldalakat keresi. Az internet az információk sokkal erősebb szelekcióját teszi lehetővé, mint bármelyik másik kommunikációs eszköz. Az internet egyre nagyobb szerepet játszik a kommunikációban, a társas kapcsolatok létrejöttében és – mivel szociológiai szempontból jelentős csoportképző szereppel bír – a közösségek kialakulásában.

Mire használják a fiatal lányok a Pro Ana site-okat?

"A Pro-Ana (pro-anorexia) site-ok olyan honlapok, melyeket evészavarban, anorexiában szenvedő tizenéves lányok szerkesztenek. Ezek egyfajta webes naplók, amelyeken a szerzők gondolataikat, problémáikat, esetleg költeményeiket, képeiket publikálják. Fórumokon adnak tippet egymásnak és buzdítják egymást a kitartó koplalásra és fogyásra. Az első magyar nyelvű Pro-Ana site-ot 2006 nyarán találtuk a világhálón, azóta vizsgáljuk ezt a jelenséget. A betegeim 85 %-a találkozott már pro ana oldalakkal és kb. 50 %-uk rendszeresen látogatja ezen oldalakat" – mondta Dr. Pászthy Bea egyetemi docens.

Egy jellemző idézet egy anorexiás web oldalról: „Olyan sovány szeretnék lenni, mint egy angyal, aki ha hóba lép, még a lábnyoma sem látszik.”

Az anorexia nervosa tünetei

Néhány tünetet fontos hangsúlyozottan tárgyalni, mert megkönnyíti a mihamarabbi diagnózisalkotást. Ezek a következők:

Az evészavaros beteg

  • testképzavarral küzd (soványsága ellenére kövérnek látja magát)
  • intenzíven aggódik alakjával kapcsolatban
  • jelentősen megváltozik az evésmagatartása
  • karcsúsághajszoló viselkedésformákat alkalmaz (pl. túlzó módon sportol, állandóan mozgásban van, állva olvas stb.)
  • erőteljesen fogy, illetve a gyermek- és serdülőkorban elmarad a testi fejlődése az elégtelen táplálkozás miatt

Miért ártalmasak ezek az oldalak?

A pro ana oldalak rendszeres látogatása megváltoztatja a betegséghez, és a gyógyuláshoz való viszonyt, módosítja az orvos-beteg kapcsolatot - tette hozzá a doktornő. A rendszeres pro ana fórumok látogatása során könnyen kialakul egy zárt csoport, amelynek tagjai inkább hisznek az internetes alkalmi barátnőknek, akik ismerik és megértik a problémáikat, mint a szüleiknek, akikkel a kapcsolatuk egyébként is konfliktusokkal terhelt.

A serdülő evészavaros lányok a betegség következtében rendszerint elszigetelődnek családjuktól és környezetüktől. Az evészavar oldalak használói még inkább távol maradnak családjuktól és nehezebben fogadják el a család bevonását a gyógyulási folyamatba. Emellett inkább hallgatnak virtuális társaik véleményére, mint a szakemberekére. Idézet egy pro ana oldalról: „Az anorexia nem betegség, hanem életstílus, a tökéletességhez vezető út!”

„S a végső érvem a Pro-ana oldalak használata ellen az, hogy ezen tartalmak böngészői súlyosabb szomatikus tünetekkel kerülnek orvoshoz, mint azok, akik nem látogatják ezeket az oldalakat”

Dr. Pászthy Bea
egyetemi docens
Semmelweis Egyetem, I. Gyermekgyógyászati Klinika