Krónikus középfülgyulladás

Ez az állapot akár nagyon gyorsan, napok alatt is kialakulhat – ez különbözteti meg az egyéb krónikus gyulladásoktól, ahol az idült gyulladás kifejlődéséhez többnyire hetek kellenek.

Lyuk a dobhártyán

A dobhártyát felépítő rugalmas rostok elpusztulásuk esetén nem épülnek újjá, legfeljebb, ha a dobhártya nyílása pici, vékony, heges hártya tudja azt bezárni. Ha a dobhártyán a lyuk nagysága egy bizonyos mértéket meghalad, spontán már nem záródik, tartós nyílás marad. Ezen keresztül vagy a szokásos módon, tehát a fülkürtön át a dobüreg könnyen fertőződik és fülfolyás alakul ki.

Idült középfülgyulladás szövődményeinek kezelése

A gennyes, idült középfülgyulladásnak az a veszélye, hogy a közeli szervekre terjedhet (agyhártyákra, agyra, arcidegre, a koponyán belüli visszerekre stb.) és súlyos, akár életveszélyes szövődményeket, arcidegbénulást, agyhártyagyulladást, agytályogot okozhat. Ezért a krónikus középfülgyulladás komolyan kezelendő.

A kezelés pedig legtöbbször műtét, melynek fajtája természetesen igazodik az idült gyulladás okozta elváltozásokhoz. A műtét célja kettős: meggyógyítani a krónikus gyulladást és ily módon megelőzni a fentebb részletezett szövődmények lehetőségét, másrészt ismét biztosítani a hang zavartalan átvezetését a belső fül felé. Ezért az elpusztult képleteket helyreállítjuk: befedjük a dobhártyán a lyukat, ill. pótoljuk a hallócsontláncolat elpusztult részét. Ezek a műtétek sokszor hosszúak, nem is könnyűek, huzamosabb kórházi tartózkodást és nemritkán hosszadalmas utókezelést igényelnek. Ez a legfőbb érvünk, amikor a középfülgyulladások szakszerű kezelésének, a ki-kiújuló középfülgyulladások megelőzésének fontosságát hangsúlyozzuk.

Középfülgyulladás kezelése

Először is alapvető jelentőségű az orrlégzést akadályozó okok meggyógyítása: az allergiás folyamatok karbantartása, az erősen ferde orrsövények műtéti kiegyenesítése, a túlságosan nagy orrkagylók megkisebbítése. Az orrgaratban is lehetnek a fülkürtök szellőzését akadályozó okok: gyermekkorban elsősorban a nagy orrmandula.

A már kialakult heveny középfülgyulladások megfelelő kezelése döntő az idültté válás megelőzésében. Igen fontos az átgondoltan kiválasztott, megfelelő adagban és megfelelő ideig adott antibiotikumok szerepe, de az is, hogy amíg csak vírusos eredetűnek gondolható a betegség (ilyen pl. egy banális nátha!), ne szedjünk feleslegesen antibiotikumot.

A végére hagytam azt, amiről nagyon nehéz az anyákat meggyőzni, hogy milyen fontos az indokoltan, jókor végrehajtott fülfelszúrás szerepe a heveny középfülgyulladás gyors meggyógyításában és ily módon a krónikussá válás megelőzésében. Világszerte illúziónak bizonyult az elképzelés, hogy csupán antibiotikumok adásával meg lehet minden középfülgyulladást gyógyítani. A fájdalom leggyorsabban a dobhártya felszúrásával szüntethető meg, és a legkevesebb késői szövődménnyel is ezekben az esetekben kell számolni. Mert könnyebb a bajt megelőzni, mint azután meggyógyítani.

dr. Votisky Péter
fül-orr-gégész