Egy új látásmód

A korábbi tapasztalatokat felhasználva nagy hangsúlyt fektettünk a látó és látássérült dolgozók összehangolt munkájára, hiszen szép eredményeket lehet elérni közös erőfeszítéssel” – mondta el Fodor Ágnes a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) elnöke, az „Új látásmód” projektmenedzsere. Hangsúlyozta, hogy a látássérült munkavállalók nem csak díszletek, hanem szakemberek, akikben megvan a munkához szükséges kapacitás.

Érzékenyítő tréning

A VGYKE és az Egészséges Szervezet, Egészséges Munkahely Alapítvány kooperációja nyomán életre kelt 17 hónapos program a látássérült emberek munkaerőpiacra való visszavezetését tűzte ki célul. 36 látássérült ember pályáját követték végig, képzési műhelyeket hoztak létre, miközben 19 rehabilitációs mentort készítettek fel számukra.

A képességfejlesztésre és a gyakorlatra helyeztük a hangsúlyt. Egy mentornak tudnia kell motiválni, ismernie kell a jogszabályokat, az etikai elvárásokat, ráadásul munkáját a látássérült emberek specifikus igényeinek ismerete kell, hogy áthassa”– mondta az egyik oktató.

A „Túloldalról” érzékenyítő tréning ezen tapasztalatokból született meg, s elsősorban a munkáltatókra fókuszál. „Rájöttünk, hogy meg tudjuk tanítani, hogyan fogadjanak el minket a látó emberek" – mesélte Veres Katalin látássérült tréner. Az érzékenyítő foglalkozások alkalmával látó és látássérült vezetők közösen dolgoznak azon, hogy vak embertársaik tapasztalásainak egy szeletét megismertessék a résztvevőkkel.

Az egész alapja a kölcsönösség, hiszen mindkét oldalnak tanulnia kell egymástól – mutatott rá Móré Zsuzsa a trénerpáros látó tagja, majd hozzátette – a látó-látássérült kérdés a közös munka során, már nem is kérdés igazából”.

Munkahelyteremtés látássérültek részére

S, hogy miért is érdemes energiát fektetni ezekbe a törekvésekbe? A pozitív példák magukért beszélnek. Nyikes Fatime a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének látássérült elnöke elmondta, hogy nagyon jó eredményeket értek el a vak emberek gyógymasszőrként való foglalkoztatásában, ám rámutatott a továbbképzés és a nem pusztán nyílt piacon alapuló, vegyes rendszer fontosságára is.

A Kézenfogva Alapítvány élen jár a fogyatékossággal élő emberek munkaerő piaci elhelyezésében. Felkérésekre végeznek elemzéseket, hogy az adott vállalatnál milyen munkakörben érdemes megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatni. Pozitív példa, hogy a Szempont Alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Intézetének együttműködése révén fordítói távmunkát kaphatott egy látássérült lány. Követendő továbbá a több kitüntetéssel büszkélkedő Hotel Panda is, amely a múlt hónapban vehette át az Európai Vállalkozási Díjat. A nemzetközi babérokra törő szálloda csak megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, mindenféle fogyatékossági csoportból.

Csorba Csilla

Közelkép Hírügynökség

szemészeti betegségek