Élő donoros vesetranszplantáció - előnyök, hátrányok, lehetőségek

Veséjüket adják mások életéért

2006 óta rendszeresen megszervezik a transzplantációs nyílt napot, ahol a jelenleg művesekezeléssel élő betegek találkozhatnak a szakorvosokkal, az élő donoros veseátültetésen átesett betegekkel és a szervek adományozóival. A cél, hogy minél többen ismerkedjenek meg az élő donoros transzplantáció lehetőségeivel és előnyeivel.

A vesedonorok hiánya ma is probléma Magyarországon – és annak ellenére, hogy 2010-ben már 67 kórház adott donorjelentést, közel száz intézmény, az összes magyar, intenzív osztállyal rendelkező kórház lenne alkalmas erre.

Eurotransplanthoz való csatlakozás

Az egyik legtöbb kérdést felvető téma az Eurotransplanthoz történő csatlakozás. A kétlépcsős csatlakozási folyamat első szakasza a részleges csatlakozás, amely a transzplantációra váró gyerekek, a sürgős esetek és az immunológiailag érzékeny betegek számára biztosít nagyobb eséllyel megfelelő donorszervet - számukra a nagyobb, több ország populációjára vonatkozó mintából jobb eséllyel találni minden szempontból megfelelő szervet.

A második lépcsőben már minden várólistás magyar beteg számára megvan a lehetőség, hogy az Eurotransplant valamely tagországából jusson szervhez. Magyarország teljes jogú tagja akkor lesz a szervezetnek, ha három feltételnek: a jogi feltételek rendezésének, a labor akkreditációnak és az adatszolgáltatási kötelezettségnek is eleget tud tenni – ismertette dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának professzora.

Sok beteg nem alkalmas a transzplantációra

Nagyon fontos azonban tudni, hogy sok beteg számára a transzplantáció nem valós alternatíva: itthon a jelenleg művese ellátásra szoruló betegek 16-18%-a vagy alkalmatlan a transzplantációra vagy nem meri vállalni azt, így fel sem kerül a várólistára. Számukra továbbra is a hetente többszöri művesekezelés az életben maradás egyetlen esélye.

Az élő donoros transzplantáció túlélési aránya az első évben 95%!

Minél hamarabb történik meg a transzplantáció, annál nagyobb a transzplantációval megnyerhető életévek száma. A legjobb eredményeket az élő donoros transzplantáció biztosítja. A tudományos eredmények szerint az élő donoros veseátültetés nagymértékben megnöveli a transzplantáció sikerességét. Míg az élő donoros transzplantáció túlélési aránya az első évben 95%, az átlagos túlélési idő pedig 15-20 év, nem élő donorból származó veseátültetésnél a túlélési arány 90% az átlagos túlélési idő 8-9 év.

Az élő donoros átültetés során:

  • a korai vesefunkció jobb,
  • a várakozási idő lerövidül,
  • a műtét jobban tervezhető,
  • a terápia jobban kézben tartható. Ennek is köszönhető, hogy az Egyesült Államokban több mint 50% az élő donoros transzplantációk aránya.

A transzplantáció nem kötelező megoldás

„A rossz transzplantációnál a jó dialízis még mindig jobb” – idézte egyik korábbi professzorát dr. Ondrik Zoltán, az SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika Dialízis Központjának orvosigazgatója, aki elmondta, hogy a transzplantáció nem kötelező megoldás, hanem opcionális lehetőség, és számtalan szervi oka lehet annak, hogy a műtéttel nem akarják nagyobb kockázatnak kitenni a betegeket. A szívvel és tüdővel összefüggő krónikus betegségek jelentős része, a daganatos állapot, a 75 év feletti életkor jellemzően a transzplantáció kizáró oka, bár vannak kivételek.

Dr. Remport Ádám, a Magyar Nephrológusok Társasága Transzplantációs Bizottságának vezetője szerint a veseátültetés hosszú távú megoldást jelenthet, ám azt semmiképpen sem nem szabad elfelejteni, hogy a dialízis kezelés biztos pont a krónikus veseelégtelenek számára, hiszen minden beteg számára lehetővé teszi az életben maradást, és biztosítja a vesetranszplantáció hátterét.

Well Pr