Első magyarországi kerekesszékes szépségverseny

A kerekesszékes hölgyek számára is kiemelten fontos a szépség és a nőiesség, így nincs okunk arra, hogy másként tekintsük rájuk, mint ép társaikra. - mondták el a szervezők a sajóttájékoztatón. A verseny során a zsűri az egész személyiséget veszi majd figyelembe, azaz a megjelenés mellett fontos az elhivatottság, a rátermettség és kommunikációs készség is.


A szervezők olyan aktív kerekesszékes hölgyek jelentkezését várják, akik 2012. február 25-ig betöltik 18. életévüket és magyar állampolgárok.

A zsűri által kiválasztott tizenhat hölgyet hívják be személyes találkozóra, ahol eldől, melyik nyolc lány kerülhet a döntőbe.

  • A döntősökre a felkészülési időszak alatt ruha-, smink- és frizurapróbák, valamint a színpadi koreográfia betanítása vár.
  • A szervezők a finish-ben három napos összeköltözést is terveznek.
  • A szépségkirálynő mellett, aki egy évig viseli a koronát és képviseli a kerekesszékes emberek érdekeit.
  • Internetes szavazás és a meghívottak voksai alapján közönségdíjas hölgyet is választanak.
  • Az anyagi jutalom sem marad el: a két nyertes számára a szponzorok különleges kerekesszékeket, ékszereket, utazást ajánlottak fel, de egy döntős sem megy haza üres kézzel, a Katti Zoob ruhákat is, amelyekben felvonulnak, megtarthatják.


Kazány Tibor, a nemzetközi Colours in Motion Ltd. magyarországi képviselőjének, a Colours Rehab Kft.-nek alapítója, a verseny főszervezője elmondta: mióta baleset következtében kerekesszéket használ, azt tapasztalja, a mozgássérült emberek nehezebben tudnak érvényesülni, kevesebb az önbizalmuk. Ezzel az eseménnyel gátat akarunk törni – mondta. A versenyzők életét később is figyelemmel szeretnék követni, és ha szükség van rá, segítséget nyújtani.

A zsűri egyik tagja Magony Szilvia szépségkirálynő és műsorvezető lesz, Lakatos Márk és Erika Bogan, amerikai kerekesszékes szépségkirálynő mellett.
Kérdésünkre, hogy el tudják-e képzelni, hogy a fogyatékossággal élő és ép hölgyek ugyanazon a versenyen, egymás ellen versenyezzenek Szilvia elmondta: teljesen mások az értékelési kritériumok, hiszen az épek versenyén a mozgáskultúra az egyik legfontosabb szempont. Tibor a „közös" versenyt szellemiség szempontjából, gondolati síkon el tudná képzelni, de a gyakorlatban nem. Más területen mozognak, egy kerekesszékes hölgynek mások az adottságai - ami nem jelenti, hogy nem lehet ugyanolyan szép. Nem tenném őket egymás mellé, mert nagyon nagy lenne a kontraszt, ami fogyatékossággal élő hölgynek rossz érzést okozhat.


Külföldön már bevett gyakorlatnak számít évenkénti kerekesszékes szépségversenyek szervezése; az amerikai Ms. Wheelchair America már 1972 óta működik.


A Colours Rehab Kft. az egyetlen cég Magyarországon, amely sportszékeket, gyerekszékeket, handbike-okat és síbobokat gyárt. Meg akartuk mutatni, hogy lehet mást is csinálni, nem csak a TV előtt ülni és sajnálkozni. Rengeteg lehetőség van – mondta el a Közelképnek. Kazány az anyacég kelet-európai vezetője is egyben: a közeljövőben szeretnék Romániában és Horvátországban is megrendezni a szépségversenyt, évenkénti rendszerességgel.

Közelkép Hírügynökség / Czervan Andrea