Hálózati tanulmányok az Addetur középiskolában

Rendszergazda képzés mozgássérültek számára

Az informatikai alapismereteket nyújtó Cisco IT Essentials (ITE) tananyaggal a már létező számítógéprendszer-karbantartó képzésen belül ismerkedhetnek meg a tanulók, a gimnáziumot végzők pedig a délutáni órák keretében vesznek részt e képzésben. Emellett folyamatban van a hálózati alapismereteket nyújtó CCNA képzés bevezetése is, amely várhatóan még 2012-ben elérhető lesz a diákok számára.

Az Addetur Iskola több mint 18 éve működik azzal a céllal, hogy segítse a mozgássérült fiatalok beilleszkedését a társadalomba és javítsa elhelyezkedési esélyeiket. E munka egy újabb lépése a Cisco Hálózati Akadémiával létrehozott együttműködés, amely egy gyors ütemben fejlődő és sok lehetőséget magában hordozó területet ismertet meg tanulóinkkal” – mondta Kékesné Czinder Gabriella, az Addetur igazgatója.

„A számítógéprendszer-karbantartó képzésünk nagyban épül a Cisco tananyagára, ezáltal a tanulók minőségi képzésben vehetnek részt és így nagyobb lehetőségük lesz elhelyezkedni, továbbá továbbtanulási lehetőségek is biztosítottak a magasabb szintű tudás eléréséhez. Emellett a Cisco online tananyagai bárhonnan elérhetők, ami a mozgássérülteknél nagyon fontos szempont” – tette hozzá.

 

Távmunka segítheti a mozgáskorlátozottakat

„Az informatikai iparág közvetlenül is segítheti a hátrányos helyzetűeket, ugyanakkor érdemes odafigyelni azokra a trendekre, amelyek a munkaerőpiac egészén megfigyelhetők. A felsőoktatásból most kikerülő internetgeneráció a munkáltatóktól mind a munkavégzés helyét, idejét, mind az ehhez használt eszközöket tekintve nagyfokú rugalmasságot és felkészültséget vár el, hiszen az internettel együtt felnőve ezt szokta meg a hétköznapokban. Ez a folyamat nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a hátrányos helyzetűek – megfelelő képzettség birtokában – könnyebben helyezkedjenek el, hiszen számukra sok esetben épp a térbeli és időbeli korlátok jelentik a legnagyobb akadályt.” – hangsúlyozta György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.


Magyarországon 1999-ben indult a program, azóta több mint 15 000 diák végzett, jelenleg pedig 100 akadémián közel 200 oktató oktat és több mint 4500 diák vesz részt a Cisco Hálózati Akadémiai versenyképes szakmát adó különböző szintű képzéseiben. A hazai program eredményességét a közép- és felsőoktatási intézményekkel és a versenyszféra szereplőivel kialakított együttműködés alapozta meg.


A képzés létrejöttét a Cisco Magyarország 1 millió forinttal támogatta szakképzési hozzájárulás formájában, emellett a Cisco Hálózati Akadémia hazai terjesztését felkaroló HTTP alapítvány fedezte több száz ezer forint értékben a CCNA és az ITE oktatók teljes képzési költségét, illetve nyújtott folyamatos segítséget a tervezésben, az eszközbeszerzésben, a labor kialakításában és a képzés elindításához szükséges minden egyéb területen.


Az Addetur Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskoláról

Az intézményben az informatika csak egy a számos oktatási feladat közül. Az iskola többek között 5 évfolyamos gimnáziumot tart fenn, szakiskolai képzést nyújt 9-10. évfolyamosok számára, DOBBANTÓ néven felzárkóztató évfolyamot indított, illetve 3 éves OKJ-s női szabó képzést tart. Mindezek mellett a képzései elérhetők felnőtt mozgássérült emberek számára is.

Az Intézményaz országban egyedülállóan integrálja a közoktatásbana sajátos nevelési igényű – mozgás-, látás-, hallássérült, autisztikus, problémás szociális háttérből érkező, pszichés zavarokkal küzdő – diákokat. Munkájuk eredményeképpen olyan fiatalok, akikről talán más már lemondott, jó eredményeket érnek el a tanulásban a megfelelő segítségnek köszönhetően. Érettségi vizsgát tesznek, szakmát tanulnak, teljes értékű embernek érezhetik magukat azáltal, hogy egészséges társaikkalképesek együtt élni, dolgozni, barátságokat kötni. Az intézmény a különböző akadállyal élő fiatalokat nem elszigetelt környezetben készíti fel az életre, hanem abban a világban, aholkésőbb meg kell találniuk a helyüket, amelyben a lehető legönállóbban be kell illeszkedniük.Az iskola egyre szélesebb körben válik ismertté – és elismerté – az ott folyó képzések minőségét illetően.

A Cisco Hálózati Akadémia és a MEOSZ (Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége) még 2006-ban kötött együttműködésének köszönhetően több mozgássérült hallgató szerzett hálózattelepítő és üzemeltető minősítést. Mellettük az azt követő években nagy hangsúlyt kaptak a látássérült hallgatók, akik közül tizen kezdték meg CCNA tanulmányaikat a számukra speciális módon feldolgozott tananyagból.

A HTTP Alapítvány és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány együttműködésében elkészült a CCNA Discovery tananyag akadálymentes változata, illetve a multimédiás tartalmak szöveges leírása vakok és gyengén látók számára.


Cisco Magyarország