Mit kell tudni a koleszterinszint-csökkentőkről?

A szervezet, illetve a vér koleszterinszintjének meghatározása vérvétellel történik. A laborparaméterek közül ki kell emelni az összkoleszterinszint értékét, és az annak meghatározásában szerepet játszó LDL- és HDL-értékeket. Mind az LDL, mind a HDL ún. lipoproteinek, amelyek a koleszterin szervezeten belüli szállításában játszanak szerepet. A „rossz” jelzővel illetett LDL a koleszterin sejtekbe való beépülésében játszik szerepet, míg a „jó”-ként titulált HDL a koleszterin szervezetből való eltávolításában tölt be lényeges szerepet.

Tulajdonképpen néhány hatóanyag van csak forgalomban, azonban a sok gyártó miatt rengeteg néven sorakoznak a gyógyszertárak polcain a koleszterinszint-csökkentők; pl. a 40 mg-os atorvasztatin tabletták legalább féltucatnyi néven kerültek forgalomba.

Koleszterincsökkentő hatóanyagok – a sztatinok

A magas koleszterinszint kezelésére leggyakrabban úgynevezett sztatinokat, pl. szimvasztatin, atorvasztatin, roszuvasztatin, fluvasztatin hatóanyagú gyógyszereket rendel az orvos. Az említett koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek egy – a koleszterin előállításában szerepet játszó enzim, a hidroxi-metilglutaril- koenzim-A reduktáz (HMG-CoA reduktáz) gátlásán keresztül fejtik ki hatásukat.

Ha sztatint rendel az orvos, akkor azt napi egyszeri adagolással teszi. Bevételi időpontként az estét ajánlott választani. A sztatinok ugyanis este alkalmazva fejtik ki optimálisan a hatásukat, mivel az általuk gátolt és a koleszterin szintéziséért felelős HMG-CoA reduktáz enzim szintje éjszaka a legmagasabb.

Tilos grépfrúttal bevenni

 


A sztatinok általában filmtablettaként kerülnek forgalomba, amiket egy pohár vízzel kell bevenni. A sztatinbevételkor fogyasztott ételek, italok – a jelenlegi ismeretek szerint – nincsenek hatással a sztatinok szervezetbeni sorsára. Kivétel a grépfrút. Grépfrúttal vagy a belőle készült gyümölcslével történő egyidejű sztatinbevétel a gyógyszer hatásának jelentős mértékű felerősödéséhez, a kiváltott hatás „tervezhetetlenné” válásához vezethet. Ezért a grépfrút vagy grépfrútlé sztatinokkal történő egyidejű fogyasztását kerülni kell!

Májbetegség, súlyos vesebetegség és különféle, az izomzatot érintő megbetegedések esetén a sztatinok nem szedhetők.

 

 

A sztatinok nem szedhetők együtt

  • egyes gombaellenes hatású gyógyszerekkel (pl. ketokonazol, flukonazol),
  • bizonyos antibiotikumokkal (pl. eritromicin, klaritromicin) sem – a legfontosabbakat említve csak.


A sztatinok mellékhatásai

Bár gyakran rendelt gyógyszerek, a sztatinok sem mellékhatásoktól mentes szerek: álmatlanság, gyomor-bél rendszeri panaszok, gyengeség és fáradtságérzés gyakran jelentkezhetnek mellékhatásként.

A veszélyes mellékhatások közé tartozik az izomgyengeség vagy izomfájdalom, ami ritka esetekben izomsorvadáshoz is vezethet. Ez a súlyos állapot az ún. rabdomiolízis, ami a gyógyszert szedők kb. 0,01%-ánál lép fel. Az izomzatot érintő mellékhatás gyakoribb akkor, ha a sztatinokat fibrát típusú koleszterinszint-csökkentőkkel (pl. gemfibrozil) együtt szedik. Ha az említett vagy egyéb mellékhatások fellépését észleli a beteg, azt kezelőorvosánál azonnal jeleznie kell.

Koleszterincsökkentő hatóanyagok – a fibrátok

A felborult koleszterin-háztartás rendezésére egyéb hatóanyagok is forgalomban vannak, igaz ezek alkalmazásának a gyakorisága elmarad a sztatinokétól. Az ún. fibrátokat (pl. gemfibrozil, fenofibrát) elsősorban a kórosan magas trigliceridszinttel rendelkező betegeknek rendelik az orvosok.
Fibrátok esetén napi kétszeri, reggel és este történő gyógyszeralkalmazás szükséges.
Máj- és vesebetegeknél, epebetegeknél, epekövesség esetén a fibrátok szedése nem javasolt.

A készítmény a sztatinoknál leírtakhoz hasonlóan – mellékhatásként – izomkárosodást okozhat. Amennyiben izomkárosodásra utaló tünetek jelentkeznek, azaz izomfájdalom, izomgyengeség, izomgörcsök, sötétre színeződött vizelet, azonnal orvoshoz kell fordulni!

 

Új koleszterincsökkentő - ezetimib

A lipid- és koleszterinszintcsökkentők között viszonylag új hatóanyagnak számít az ezetimib nevű hatóanyag, ami a koleszterin és a rokon növényi eredetű szterinek bélcsatornából való felszívódását gátolja. Az ezetimib hatóanyag önmagában, vagy szükség esetén, magas összkoleszterinszintnél, sztatinokkal kombinációban is alkalmazható. Hazánkban is már forgalomban van olyan készítmény, ami szimvasztatint és ezetimibet tartalmaz, azaz egyetlen tablettát bevéve mindkét hatóanyag bejut a szervezetbe.

A régebbi hatóanyagokról sem megfeledkezve: a nikotinsav régóta ismert koleszterinszint- csökkentő hatóanyag, ami viszonylag sok gyógyszerkölcsönhatással rendelkezik, emellett számos mellékhatást, többek között erős kipirulást és hőhullámokat okozhat az alkalmazása.

Bár a legtöbb esetben nincs azonnal érezhető tünete a magas koleszterinszintnek, a kezelőorvosa bárkinek megmérheti a koleszterinszintjét – ehhez csak egy laboratóriumi rutin-vérvizsgálat szükséges. Amennyiben a magas összkoleszterinszint kezelése gyógyszeres beavatkozást tesz szükségessé, orvosa és gyógyszerésze tanácsaira számíthat. Azt, hogy az említett hatóanyagok közül melyik( ek)et javasolja szedésre a kezelőorvosa, alapbetegségeitől (pl. májbetegség, vesebetegség, epebetegség stb.), egészségi állapotától, egyéb szedett gyógyszereitől és laborparamétereitől függ. A gyógyszerszedés ideje alatt általában rendszeres laboratóriumi kontrollra (vér- és vizeletvizsgálat) van szükség. 

Dr. Budai Marianna PhD
Dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek