Mentsük meg a férfiakat!

Szemérem és szenvedélyek - mi teszi a férfit férfivé?

Ahogy Prof.dr. Simon Tamás a Rákellenes Liga elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, nagy árat fizethetünk azért, mert kamaszkorunkban már "igazi" férfinak igyekszünk mutatkozni, és a haverok előtt nagy letüdőzéssel szívjuk a cigarettát, amiről később azután nem tudunk leszokni, majd ugyancsak a haverokkal isszuk a söröket egymás után, mert az olyan "férfias".

Idővel meg naponta esszük a zsíros ételeket, mert a magyar férfi akkor az igazi, ha "nagyevő".

Vagánynak hisszük magunkat, és nem gondolunk arra, hogy e káros szokásainknak köszönhetően leselkedik ránk a férfiak egyik leggyakoribb daganatos betegsége: a posztatarák.

 

6-8 évvel kevesebbet élnek a férfiak

Nekünk, férfiaknak, köszönhetően káros szenvedélyeinknek és szemérmességünkkel, amiért nem merünk orvoshoz fordulni, pláne nem levetkőzni előtte, de ha meg is tesszük, fütyülünk arra, amit az orvos mond, és amúgy sem szedjük be a felírt orvosságot, vagy nem követjük az orvos tanácsait, már születésünkkor elrendeltetett a sorsunk: 5-8 évvel korábban halunk meg, mint nőtársaink. A férfiak halálozási aránya, az Unió felmérése szerint indokolatlanul magas a megelőzhető betegségek esetében, ami annak a makacs macsó magatartásunknak köszönhető, hogy nem fordulunk időben orvoshoz, vagy ha mégis, egyszerűen nem működünk együtt az egészségüggyel.

Pedig az életünk nagyobb kincs, mint mondjuk az autónk, aminek megadjuk a legjobb kényeztetést, olajat és üzemanyagot, rendszeresen visszük szervizbe, miközben eszünk ágában sincs magunkat ugyanígy kényeztetni, esetleg az életünket megmentő szűrővizsgálatra eljárni.


Műtét, pelenka, gyógyulás - későn felfedezett prosztatarák következményei

Pedig a példák intőek. Elég meghallgatni Szacsvay László színművész urat, miféle kálvária elé nézett a fent említett magatartásnak köszönhetően. A művész úr szerint kétféle férfi létezik: akinek már volt, és akinek lesz problémája a prosztatájával. Neki volt. Nem is gondolt rá, amikor apró fehér kiütések keletkeztek rajta, amelyek annyira viszkettek, hogy kénytelen volt orvoshoz fordulni. Az alapos vizsgálat megállapította, hogy prosztatarákja van! Amikor megkapta a vizsgálat eredményét, csak ült a kocsijában némán, és nézett maga elé, arra gondolva, hogy itt a vég! Még szerencse, hogy olyan orvos kezébe került, aki bátorította: műtéttel meg lehet oldani a problémát. De micsoda műtét, jobb, ha nem részletezzük. És ami azután következett: úgy fellépni a színpadon, hogy az elmaradhatatlan kacsa mindkét oldalon a színpadi kijáróban, miközben maga a művész alaposan bepelenkázva. Szacsvay művész úrnak nagy szerencséje, hogy kellő humorral és öniróniával rendelkezik, és tegyük hozzá, nem kevés akaraterővel, hogy erejét meghaladóan képes volt harcolni egészsége visszaszerzéséért, és most a sajtótájékoztatón körünkben egészségben üdvözölhettük.

 

A szűrés az egyetlen esély, mert megelőzni nem lehet a prosztatarákot

De szükségszerű e eljutni idáig? Felfedezhetjük e a prosztatarákot idejében? Természetesen, igen- állítja Dr. Szűcs Miklós klinikai főorvos, urológus. A prosztatarák halálozási statisztikája több, mint ijesztő: Európában három percenként hal meg egy férfi posztatarákban, egyetlen napon 276-an veszítik életüket a betegségben. Nálunk, Magyarországon még rosszab a helyzet, közel 4000 posztatarákot diagnosztizálnak évente, és ebből 2000, főleg idős beteg ebbe hal bele! Tegyük hozzá, értelmetlenül és feleslegesen. Ha évente rendszeresen eljárnának szűrésre, ez az arány nagymértékben lecsökkenhetne. Ahogy Szűcs doktor elmondta, a megfelelő stádiumban felfedezett prosztatarák gyógyítható, de nem megelőzhető. Az emberiség még nem talált olyan  módszert, étrendet, életstílust, amivel a betegség kialakulását meg lehet előzni.

 

Idejében felfedezett prosztatarák 100%-osan gyógyítható

E gesztenyéhez hasonló nagyságú és formájú prosztata, vagy másik nevén dülmirigy, a férfi ivarszerv része, a sperma jelentős részben a prosztata váladékából áll. Ha a prosztatarák kialakul, és műtéti beavatkozással a prosztatát el kell távolítani, akkor a férfi nemzőképessége megszűnik, és mivel közelében futnak azok az idegszálak, amelyek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a férfi olyan helyzetbe kerüljön, hogy képes legyen szexuális életet élni, ha a beavatkozás következtében ezek az idegek megsérülnek, akkor impotencia is kialakulhat. Férfitársaim, már csak ezért is ajánlatos szűrővizsgálatra menni, amivel mindez megelőzhető. Ötven év felett feltétlenül menjünk el, mert a prosztataráknak kezdetben semmiféle tünete nincs, nem fáj semmi, és amikor megjelennek az elmaradhatatlan tünetek: lassú vizeletindítás, a gyakori vizelés, az utócsöpögés, nem is beszélve a szörnyűbb jelekről, a véres és gennyes vizeletről, a fájdalmas ejakulációról, az állandó csípő- és gerincfájdalom, akkor már lehet, hogy késő, a rák kiterjedt más szervekre is, és attól kezdve menthetetlenek vagyunk.Szemérmesség vagy a család és a szerelem?

Mi kényszeríthet rá bennünket, férfiakat, hogy hallgassunk a jó szóra? Nekünk a "gyengébb nemnek" jobban kellene hallgatnunk kedvesünkre, azokra a hölgyekre, akik életük részét képezik, akikkel "egy test vagyunk". Ezt már Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga tiszteletbeli elnöke mondja, aki szerint a hölgyek irántunk érzett szeretette, szerelme vezethet rá bennünket, hogy a magunk és végeredményben az ő érdekükben is hallgassunk a jó szóra, és elmenjünk ötven felett az évenkénti szűrésre. A nők szerepe megkerülhetetlen e tekintetben, nem is könnyű, de a szeretet csodákat művelhet, és végül mi magunk is megérthetjük, milyen fájdalmat okoznánk azzal, ha nem hallgatnánk kedvesünk, anyánk, nővérünk, barátnőnk intő szavára, és gyászba borítanánk őket, csonka családot hagyva magunk után.