A csontritkulás gyógyszeres kezelése olcsóbb

Az így elkészült statisztika alapját az OEP adatbázisa nyújtotta. Az eredményeket a szakmai szervezet mostani kongresszusán vitatta meg:

 

Eredmények:

  • 2004-2010 között drámaian csökkent a csontritkulásos törések száma: évi  cc.100.000-ről 48.000-re
  • Szintén csökkent a csípőtáji törések száma: 19.000-ről 10.000-re.
  • Mindez jelentős költségmegtakarítással járt: 2008-2010 között ugyan évi félmilliárddal több lett a gyógyszerköltség, de évi 3,4 milliárdot takarítottunk meg a törésszám-csökkenésen.
  • A fentiek eredményeképpen jelentősen kisebb a csontritkulásos betegek halálozása a hasonló átlagpopulációkhoz képest.
  • Végül a WHO által javasolt orvosi költséghatékonyság-számítást elvégezve az 1 minőségi élettel meghosszabbított életév (QALY) költsége csontritkulás esetében 5,6 millió forint/QALY. A WHO-ajánlás szerint Magyarországon 7,5 millió forint/QALY-ig költséghatékonyak az orvosi beavatkozások.


Mindebből látható, hogy a hazai osteoporosis-ellátórendszer mind szakmailag, mind anyagilag jól és gazdaságosan működik. A támogatási rendszer megváltoztatása, a támogatások csökkentése jelentősen több csonttöréssel járhat. Gazdasági szempontból is veszteséges lenne ez a lépés, hiszen a támogatás csökkentésén nyert összegnél lényegesen nagyobb veszteség jelentkezhet a másik oldalon – a többi között a több csonttörés, több műtét, több kórházi kezelés miatt.

S végül a legfontosabb: jelentősen megnövekedett halálozással járna.

 

Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság