Hepatitis C diagnosztizálása és kezelése

Manapság a C vírushepatitis az intravénás vagy intranazális (orron keresztül, szippantással) kábítószer-élvezők között, és olykor tetoválással terjed, az egészségügyi ellátás során szerzett friss fertőzés ritka. Előfordulhat, hogy fel nem fedezett fertőzött személy családtagjait megfertőzi pl. közös borotvahasználattal, vagy ha vérzésének ellátása során közvetlen vérkontaktus keletkezik.

A hepatitis B vírus fertőzés elleni oltással e betegség megelőzhető. A hepatitis B és C vírusokkal fertőzöttek korai felismerése és meggyógyítása életminőségük jelentős javulását eredményezi, valamint megelőzi a májzsugor és a májrák kialakulását.

A krónikus hepatitis C kivizsgálása

Hazánkban az idült vírusos májgyulladások kivizsgálását és kezelését centrumokban végzik egységes szakmai és finanszírozási protokoll alapján. A kivizsgálás során elvégezzük a vírus-kimutatási vizsgálatokat, genetikai vizsgálatokat, hasi ultrahangot és vér laboratóriumi vizsgálatokat, valamint ezek mellett a tranziens elasztográfiát (fibroscant), vagy májból történő mintavételt (májbiopszia).

A fibroscan az ultrahang vizsgálathoz hasonló non-invazív technika, mely képes megmérni a májban felszaporodó kötőszövetes állomány mennyiségét, és így meg tudja határozni a betegség stádiumát. A fibroscan bevezetésével ma ritkán szükséges a májbiopszia. A fenti összes lelet értékelése alapján állapítható meg, hogy a protokollban szereplő kezelési feltételek fennálnak-e, és melyik kezelés ajánlható a betegnek.

Hepatitis C kezelése

A hepatitis C kezelésében a pegilált interferon és ribavirin hatóanyagok kombinációjával a hazánkban előforduló 1-es genotípus esetén a betegek 38-44 %-a tehető vírusmentessé, s ha a vírusmentesség tartós, a máj önregenerációs képességének köszönhetően a májfibrózis (a máj szövetének hegesedése) lassan visszafejlődik. Ha az első kezelés után a páciens nem gyógyul meg, vagy visszaesik, ugyanennek a terápiának a megismétlésével 20% alatti az eshetősége annak, hogy vírusmentessé váljon. A folyamat akkor is lelassul, ha nem sikerül teljes vírusmentességet elérni, de a májfunkciók tartósan javulnak.

A betegek a fizikai szenvedéseken túl számos lelki terhet is hordoznak: fertőzőképességük miatt családi és munkahelyi problémákkal találkoznak az egészségügyi ellátásban is hátrányt szenvedhetnek: például számos esetben a fogászati kezeléskor elutasítják őket, ha felvállalják betegségüket.

Jogaiknak érvényesítése csak állandó küzdelem árán valósítható meg, azonban ezek eredménye is gyakran kétes.

Új hármas kezelés – a betegek háromnegyede meggyógyulhat

2011 májusában az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság 10 nap különbséggel törzskönyvezte az első két új, a hepatitis C vírus ellen direkt ható, proteázgátló gyógyszert; 2 hónappal később az Európai Gyógyszerügyi Hatóság is mindkét gyógyszert törzskönyvezte. E gyógyszerek a Hepatitis C vírus fehérjebontó enzimjét (proteázt) bénítják, aminek következtében a vírus szaporodása gátolódik.

Mindkét szer csak az 1. genotípusú Hepatitis C vírus ellen bizonyult igazán hatásosnak (Magyarországon ez több, mint az esetek 95%-a). Mindkét szer kizárólag hármas kombinációban, pegilált interferonnal és ribavirinnel együttesen alkalmazható. Hármas kombinációban alkalmazva 63-75 % körülire emelik a korábban nem kezelt betegek gyógyulási arányát, és a korábbi kettős kezelésre meg nem gyógyult betegeknél is sikerrel alkalmazhatók, azaz a betegek 59-66 %-a meggyógyíthatóvá válik.

Magyarországon nem elérhető ez a kezelés

Több mint egy évvel az Amerikai és az Európai Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezése után már számos európai országban támogatással elérhetőek a gyógyszerek, de hazánkban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még mindig nem támogatja az új gyógyszerek használatát.

Hármas kezelés rövidtávon megnöveli a költségeket

  • Az új, proteázgátló gyógyszerekkel történő kezelés költsége jóval magasabb, mint a korábbi kezelések költsége, azonban - figyelembe véve a gyógyulás magasabb arányát - egy beteg meggyógyítása nem kerül többe, mint korábban.
  • A korábbi kettős kezelés által meg nem gyógyult, vagy visszaeső betegek számára ezek a gyógyszerek jelentik az egyetlen reális reményt a gyógyulásra.
  • A betegek magas száma (csaknem 3000 beteg) miatt az új hármas kezelés bevezetésekor a kezelés éves összköltsége társadalmi szinten az első 3-5 évben jelentős.

Drágább és pontosabb diagnosztika szükséges hozzá

  • A proteázgátlókkal történő kezelés alatt a vírus nukleinsav vizsgálat pontos követése PCR vizsgálattal elengedhetetlen. Ez betegenként a kezelés időtartama alatt 4-7 vizsgálatot jelent (kb. 30.000 Ft/db).
  • A vírus-vizsgálati eredmények azonnali ismerete alapvetően fontos, mivel ha rezisztens mutánsok jönnek létre, és nem hagyjuk abba időben a drága gyógyszerekkel végzett kezelést, a rezisztencia fokozódik.
  • Összefoglalva: ha késik a diagnosztika, a betegek kb. 10%-nál éves szinten 100 milliókat kidobva rezisztens vírusokat „gyártunk”. A PCR vizsgálatnak a finanszírozása jelenleg országosan súlyos nehézségekkel küszködik, a PCR eredményekre hónapokig kell várni.

A mai helyzet

Az új gyógyszeres kezelési lehetőségek hazai legköltséghatékonyabb alkalmazásának módját a szakemberek már 2011 szeptemberében meghatározták az új szakmai protokollban. Ennek bevezetése azonban nem lehetséges, mivel az új gyógyszerek nem hozzáférhetőek. A szakma külön on-line regisztert hozott létre annak érdekében, hogy a hármas kezelésre várókat nyilvántartsa, valamint, hogy az un. prioritási index alapján objektív kritériumok szerint meghatározza, hogy a legrászorultabb betegek juthassanak legelőször a kezeléshez.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2012-re ugyanakkora keretet határozott meg a vírusos májgyulladások kezelésére, mint 2011-ben – tehát az új gyógyszerek emelkedett kezelési költségére nem volt tekintettel, és nem biztosít lehetőséget a korábban nem gyógyult betegek meggyógyítására. Itt nem tüneti kezelésről, vagy az élet pár hónapos meghosszabbításáról van szó, hanem egy sok szenvedést okozó, halálhoz vezető idült, fertőző betegség végleges meggyógyításáról!

Betegként és kezelőorvosként is nagyon nehéz elfogadni azt, hogy a gyógyulást jelentő gyógyszerek az országban vannak, de támogatás hiányában a betegek mégsem juthatnak hozzájuk. A gyógyult betegeknél nem alakul ki májzsugor és májrák, valamint jelentősen javul a betegek életminősége. Az emberi oldal mellett azonban azt is fontos látni, hogy a kezelés költséghatékony, mert egyrészt a gyógyult betegek kevesebb terhet jelentenek az egészségügynek, családjuknak és a társadalomnak, míg munkájukkal újra hasznot hoznak a gazdaságnak, másrészt a fertőzés hosszú távú felszámolásának egyetlen lehetséges módja a fertőzöttek meggyógyítása.

V.M Kommunikáció