Harminchárom magyar a 2012-es Paralimpián

A Közelkép összefoglalójából kiderül, kik és milyen sportágakban képviselik idén a pályán, a tatamin, vagy éppen a vízen Magyarországot.

A nyári játékok legismertebb és legnézettebb versenyszáma az atlétika, amelyet már az első paralimpián, 1960-ban is játszottak. Kerekesszékesek, végtag-, és látássérültek részére rendezik - utóbbiak látó kísérővel vesznek részt – különböző kategóriákban, úgymint síkfutás, magasugrás, távolugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, súlylökés és gerelyhajítás. Idén 1100 atléta méri össze a tudását ebben a sportágban, köztük négy magyarral: Biacsi Bernadett és Ilona 1500 méteres síkfutásban, Kanyó Zsolt gerelyhajításban és Orbán Csaba a maratonon.

A paralimpia sportágai:

alpesi sí, asztalitenisz, atlétika, boccia, csörgőlabda, erőemelés, evezés, íjászat, judo, kajak-kenu, kerekesszékes kosárlabda, kerekesszékes rugby, kerekesszékes tenisz, kerekesszékes vívás, kerékpározás, lovaglás, sportlövészet, triatlon, úszás, ülőröpladba és vitorlázás.

Para-asztalitenisz és erőemelés

Szintén 1960 óta szerepel a nyári játékokon a para-asztalitenisz, míg ez a sportág az épek olimpiáján csupán 1988 óta akkreditált. Idén 174 férfi és 102 női játékos méri össze majd tudását különböző kategóriákban, amelyeket az egyének sérültsége határoz meg. Magyarországról három játékos, Csonka András, Berecki Dezső és Pálos Péter szerzett kvótát s részvételre. Pálos, mint Európa-bajnoki címvédő indul a legkomolyabb esélyekkel az éremszerzésért.

1964 óta paralimpiai sportág az erőemelés, amely versenyszámban csak férfiak vehetnek részt.

Súlycsoportonként elosztva háromszor lesz lehetősége Sas Sándornak és Szávai Csabának idén hazánkat képviselve kinyomni a súlyokat a Londonban induló majdnem 200 sportoló közül.

Adaptív evezés

Az adaptív evezés, amely azt jelenti, hogy az evezős hajók és lapátok hozzáigazodnak a mozgássérült, látássérült vagy szellemi fogyatékkal élő emberek igényeihez, 2002-ben lett először hivatalosan is a paralimpia sportága. Tavaly Pekingben 104 versenyző mérkőzött meg egymással, ahol Serényi Péter a 10. helyezést érte el a férfi egypárevezősben. Londonban Lengyel Mónikának szurkolhatunk, aki 2010-ben a negyedik helyezést érte el az akkor felállított világranglistán.

Cselgáncs, sportlövészet és tenisz

1988-ban vált a paralimpia hivatalos sportágává a judo. A kezdetektől csak férfi, 2004-től már női versenyzők is részt vehetnek a versenyszámban, akik egytől egyig látássérültek. Londonban összesen 132 sportoló fogja összemérni az erejét a tatamin. Hazánkat a kétszeres világ- és Európa-bajnok Szabó Nikolett és az Európa-bajnoki bronzérmes Papp Gábor képviselheti idén.

A sportlövészet 1976 óta szerepel a programban, ahol két csoportban, kerekesszékesek és álló versenyzők, összesen 140-en vesznek részt idén a paralimpián. Magyarországról Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula szereztek kvótát.

1992-ben lett paralimpiai sportággá a teniszezés, akinek atyja Brad Parks, aki 1976-ban, amikor síbaleset következtében kerekesszékbe kényszerült, kezdett el teniszezni. Idén 112 versenyző között Farkas László képviseli hazánkat. A paralimpia teniszjátékainak egy érdekes sajátossága, hogy itt kétszer pattanhat le a labda a hagyományos tenisszel szemben.

Legnépszerűbb az úszás

A legnagyobb tömegeket vonzó sportág az úszás, amely érdekessége, hogy minden sérültségi kategória előtt nyitva áll és a versenyzők a versenyzés ideje alatt nem használhatnak protéziseket vagy egyéb segédeszközt. Hazánkat ebben a sportágban képviselik a legtöbben; név szerint Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána. Csuri Ferenc, Meilinger Csaba, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt.

Az 1960 óta paralimpiai sportágban, a vívásban a versenyzők kerekesszékükben ülve egy speciális szerkezethez vannak rögzítve, amely azonban nem akadályozza őket a mozgásban és a mindig pörgős játék alakításában. Magyarországról Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna, Pálfi Judit, Juhász Tamás, Mató Gyula, Osváth Richárd, Szekeres Pál utaznak ki Londonba, hogy megmérkőzzenek.

Közelkép Hírügynökség

szemészeti betegségek