Urológiai hét 2012

Több éven át folytatott nemzetközi vizsgálatok eredményei igazolják, hogy az urológiai szűréseken rendszeresen részt vevő páciensek közül azok, akiknél rendellenességet találtak, sokkal nagyobb esélyt kaptak a gyógyulásra és egy jobb életminőségre, mint előrehaladott stádiumban lévő betegséggel orvoshoz fordulók. Az időben történő diagnózis és a fejlett orvostechnikai eszközök alkalmazása megváltoztatja a betegségek lefolyását.

 

Vesekő kezelése lökéshullámmal

Jó példa erre a vesekövesség. Néhány évtizeddel ezelőtt a bakteriális fertőzés következtében kialakuló és gyorsan növő vesekövek többszörös műtét után a vese pusztulásához vezettek. A  lökéshullámú vesekőkezelés azonban megvalósította az urológusok és betegeik álmát: a kövek műtét nélküli összetörését.

Ha a beteget egy folyadékkal telt kádba helyezik, és a kádon kívül lökéshullámokat gerjesztenek, majd a hullámokat egy elipszis tükör segítségével a kőben koncentrálják, akkor az a szervezeten belül a követ porrá alakítja. Az ilyen kisméretű kőmorzsák pedig a vizelet természetes áramlásával távoznak a szervezetből. A kezdeti technika fokozatos miniatürizálása eredményeként a hullámok bejuttatásához ma már elegendő egy folyadékkal telt ballont a beteg derekához érinteni. Minél kisebb a kő, és összetétele miatt minél puhább, annál könnyebb összezúzni. A korszerű eljárásnak köszönhetően az urológusok azt tapasztalják, hogy manapság már alig találkoznak a vesét kitöltő korallköves esetekkel. A technikai fejlődés tehát képes volt enyhíteni egy meglehetősen elterjedt és igen rettegett betegség lefolyását.

 

Prosztatarák – laparoszkóp, és robotok a műtőben

Az urológia területén végzett kutatások, illetve az azok eredményire alapozott innovációk elsődleges célpontja természetesen ma is a férfiak halandósági okai között előkelő helyen szereplő prosztatarák. Az Urológiai Hét egyik legfontosabb célja a szakma legújabb eredményeinek, eljárásainak megismertetése.

Ha ugyanis a prosztatában lévő daganatot kezdeti formájában – még az áttétek kialakulása előtt – felismerik, a betegség laparoszkópos műtéttel – az esetek legnagyobb részében - tökéletesen gyógyítható. A laparoszkópos beavatkozás forradalmi jelentőssége abban áll, hogy a hasfalon csak néhány cm-es heg marad, ami a gyógyulást nagyon felgyorsítja. Ilyen műtét után a beteg másnap felkel, harmadnap pedig az otthonába távozik.


További előrelépést jelent a robotok alkalmazása az operációknál. A high-tech  gépasszisztensek főként a rutineljárások végrehajtásában ( pl. csomózás), illetve a nagyításban játszanak nagy szerepet. A robotok bevetésével végrehajtott precízebb műtétek miatt gyorsabban gyógyul a beteg, és a hosszú távú daganatmentesség is jobban garantálható.

 

Lézeres sejtpusztítás és a innovatív gyógyszercsoportok

A technológia fejlődése igen sokat jelent a prosztatarákból felgyógyuló urak további életminősége szempontjából, hiszen egyre több fejlesztés irányul arra, hogy a prosztatán belül csak a rákos gócot kelljen kiirtani, a szerv többi részének meghagyása mellett. Bár a célra többféle módszert alkalmaznak, a fagyasztást, a lézeres sejtpusztítást, a leginkább fejlődő metódusnak mégis a magas energiájú célzott ultrahangot tartják. Mivel ebben az esetben computer irányítja a sugarakat tökéletes pontossággal a rákos sejtekre, a környező, egészséges szövetekben nem sérülnek. Ráadásul - az ultrahang természetéből fakadóan - az eljárás számtalanszor ismételhető a sugárterhelés veszélye nélkül.

A nem operálható áttétes betegeknek, viszont az újabb és újabb ún. innovatív gyógyszerek adnak esélyt az átmeneti gyógyulásra. Ezek közül az egyik legreménykeltőbb a „taxán csoportot”, mely a korábban gyógyíthatatlannak ítélt esetekben hozott komoly javulást. A hagyományos hormonkezelés sem merült feledésbe, hiszen megtalálták a hormonkezelés prosztatára vonatkozó új módszerét is.

Magyar Urológusok Társasága

www.urologiaihet.hu