A GYES csaknem háromszorosát is elköltheti tejallergiás gyermekére

Egy családnak számos kiadással kell számolnia egy hónapban, amit növelhet az, ha gyermekük tejallergiás. A kór kinőhető, bár a nem megfelelően kiválasztott terápia, beleértve a nem megfelelő tápszer fogyasztása is, komoly károsodásokat okozhat az immunrendszerben. Ebben az esetben a gyermekek kizárólag aminosav alapú tápszerrel etethetőek, amely az összes szükséges aminosav-, zsír-, szénhidrát-, vitamin és ásványianyagot tartalmazza, ám semmilyen tehéntejfehérje-származékot nem kaphatnak. Táplálásukra a hagyományos alapú tápszerek nem alkalmasak, ugyanis akkor ezek hosszú távon negatívan hatnak a bélrendszerre, károsítják a felszívó funkciókat, így a gyermekek nem fejlődnek megfelelően.

A gyermekek óvodába íratása is gond lehet, bár már egyre több intézmény odafigyel a táplálékallergiás, tejallergiás ovisokra, sőt vannak kifejezetten erre specializálódott intézmények is.

A méltányossági kérelem lehetősége

A gyermek aminosav alapú tápszerrel történő táplálása mellett így további költségek is terhelhetik a családokat. Az aminosav alapú tápszer megvásárlása is gondot okozhat, hiszen ez havonta akár 40 000 Ft kiadást is jelenthet. A tápszert a társadalombiztosítás nem támogatja, méltányossági kérelemmel fordulhatnak a szülők az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ha egy család például kifizet havonta átlagosan 20 000 Ft-ot egy óvodában és megvásárolja az aminosav alapú tápszert is, az egy hónapban már 60 000 Ft, ami a jelenlegi 25 650 Ft- os GYES csaknem háromszorosa.

Az eljárás során a szülőknek méltányossági kérelemmel kell fordulniuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, amelyhez csatolniuk kell egy szakorvosi véleményt, a gyermek születésétől kezdve az összes kivizsgálás eredményét, a szülői kérelmet, továbbá meg kell jelölniük a gyógyszertárat is, ahol ki fogják váltani a készítményt.

„Egy éves kor felett a súlyos tejallergiában illetve a komplex táplálékallergiában szenvedő gyermekek kizárólag aminosav alapú tápszerrel táplálhatóak. Ennek elhagyása esetén súlycsökkenést szenvedhet a gyermek, rossz lehet a közérzete, lelassul a fejlődése, és ami súlyosabb, akár immunrendszeri károsodást is szenvedhet. A hagyományos tápszerek és a tejtermékek alkalmazása nem nyújthat megoldást, hiszen ezek mindegyike tartalmaz tehéntejfehérje-származékot” – mondta Havasi Anikó dietetikus.

Young&Partners