Abilimpián mérkőznek meg a szklerózis multiplexes betegek

Az SMBOE 2013. május 1-6. között Berekfürdőn rendezi meg az Országos Abilimpiát, melynek során több versenyszámban is kipróbálhatják magukat a szklerózis multiplexes betegek. A vetélkedő célja, hogy az SM-ben szenvedők lehetőségeikhez mérten, játékos formában használják meglévő képességeiket. 

A szklerózis multiplex a fiatal felnőtteket támadja meg

A szklerózis multiplex fiatal felnőtt korban jelentkezik, bárkinél felütheti a fejét és a mozgásszerveket támadja meg. A betegség előjelei lehetnek az érzészavarok, zsibbadás, bizsergés, látászavar, illetve a mozgatószervek zavarai.

Játékos versenyszámok

A bajnokságon ezért a fő cél, hogy a betegek mozgásszervi fogyatékosságuk mellett, meglévő képességeiket alkalmazzák játékos formában. A megmérettetésen, a jelentkezők számától függően, a résztvevők több játékban is összemérhetik tudásukat. Az idei abilimpia tervezett versenyszámai között szerepel többek között a virágkötés, cukrászat, csipkeverés, sakk, fafaragás, üvegfestés és ruhakészítés is.

Az SMBOE az abilimpián résztvevő tagszervezeteinek képviselői számára rehabilitációs tevékenységeket, gyógyfürdős lehetőséget is kínál. A résztvevők tapasztalatokat cserélhetnek, valamint megismerhetik a rehabilitációs célú kézműves technikákat is.

„Az elmúlt évben nagyon sikeres volt az abilimpia, ezért úgy döntöttünk hagyományteremtő módon az idei évben is megrendezzük. A játékra tagsággal rendelkező tagszervezeteinktől várunk 4-4 főt. A résztvevők az ötnapos esemény keretében rehabilitáción is részt vehetnek, továbbá a programot színesíti a gyógyfürdőzés és a masszázs-kezelések lehetősége” – mondta Ván Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének elnöke.

Sajátos képességmustra

„Az SM betegek körében nagyon fontos, hogy meglévő képességeiket tudják használni. Az abilimpia kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a kórban szenvedők játékos formában mutassák meg tudásukat. Az SMBOE tagszervezeteként mi is szorgalmazzuk, hogy minél több beteg vegyen részt a megmérettetésen” – tette hozzá Nadabánné Benyik Éva, a Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

A rendezvény ötlete Szlovákiából származik, ahol a nemzetközi SM abilimpiát már évek óta megrendezik.  A versengést Szlovákiában 2013. június 28. és július 1. között tartják, melyre - a kiutazást és a részvételt saját erőből finanszírozva – szintén jelentkezhetnek a betegek. A szlovák szervezők hazánkból összesen 15 fős delegációt tudnak fogadni.


További információk: http://www.smboe.hu/hu

Young&Partners