Elhagyhatja az első műszíves fiatal az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központját

2013. április 4-én távozhat a kórházból az első olyan fiatal beteg, Róbert, akit műszíves kezelés mellett otthonába bocsátanak. A szívtranszplantáció nem csak felnőttkorban, de súlyos szívelégtelenségek esetében már gyerekkorban is szükségessé válhat.

2007-ben volt az első magyarországi gyermekszív-átültetés

Az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának adatai alapján Magyarországon 2007 óta hajtanak végre gyermekeken is szívátültetés, azóta évi 2-6 esetben végeznek ilyen beavatkozást.

Műszíves kezelések

A szívátültetést megelőzően, figyelembe véve a gyermekkori donorok korlátozott számát, sok esetben (20-50 százalék) keringéstámogató eszközök, úgynevezett „műszívek” alkalmazására van szükség a transzplantációig. 2008 óta átlagosan évi két esetben került eddig sor műszív beültetésére, ami igen magas kockázatú kezelés, így csak indokolt esetben alkalmazható. A műszíves kezelések gyermekek esetében eddig minden esetben kórházi körülmények között zajlottak a sikeres szívtranszplantációig. Róbert az első olyan fiatal beteg, akit műszíves kezelés mellett otthonába bocsátanak.

Összefogással segítenek az első műszíves gyereknek

Ahhoz azonban, hogy Róbert el tudja hagyni a kórházat, azaz minden olyan körülményt biztosítani tudjanak számára, ami a sikeres felépüléshez, az állapota stabilitásához szükséges, különleges összefogásra volt és van szükség. Róbert szegény, vidéki családból származik. Édesapja munkanélküli, édesanyja foglalkozást helyettesítő támogatásban és családi pótlékban részesül. Jelenlegi otthona nem tudja biztosítani azokat a feltételeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elhagyhassa a kórházat. Róbert ügyét a kórház dolgozóin kívül a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete karolta fel, akik vállalták, hogy Róbert budapesti nagynénjének lakásában kialakítják a fiatal számára megfelelő feltételeket, mely elsősorban tisztaságot, fűtést és a mellékhelyiségek, fürdő jelenlétét jelenti. A szívproblémával küzdő Schorbert Norbert is támogatja Róbert új életkezdését, aki új ideiglenes otthonába való beköltözésének napján tölti be 18. életévét is.


PROMINART