Videoalapú jelnyelvi tolmácsszolgálat segíti a siketeket és nagyothallókat

Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke, a Fidesz európai parlamenti képviselője kifejtette, a március 1-jén elindított projekt távlati célja, hogy az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos színvonalon akadálymentesített kommunikációs szolgáltatásokhoz jussanak a siket, a nagyothalló és a siketvak emberek.
    
A projekttel lehetőség nyílik a jelnyelvi tolmácsszolgálatok költséghatékonyabb működésére, továbbá az ügyfelek motiváltabbá válhatnak a közszolgáltatások igénybevételére is - ismertette a célokat jelnyelven az elnök.
    
A Sinosz a projekt keretében a műszaki informatikai háttér kialakítása és a tolmácsközpontok, tolmácsok felkészítése után csaknem ezer kommunikációs eszközt biztosít a célcsoport részére, valamint 20 eszközzel a kormányablakok, közintézmények tesztjellegű kommunikációs akadálymentesítése is megvalósul.
    
A távtolmácsszolgálat és az ehhez kapcsolódó platformok révén lehetőség lesz jelnyelvi kommunikációra ügyintéző és fogyatékkal élő között, hangüzenetet lehet hagyni halló emberek számára, valamint video- és írott szöveges üzenet küldésére is lesz lehetőség.
    
"Minden fogyatékossággal élő csoportnak más megoldást és technikát kell alkalmazni az akadálymentesítésre - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára. - Ez a projekt a jelenleg működő jelnyelvi tolmácsszolgálat kiterjesztett, rugalmasabb változata, amely egyrészről több embernek segíthet, másrészt sokkal újszerűbb és elérhetőbb megoldást jelenthet siket, nagyothalló és siketvak emberek számára."
    
A 2015. február 28-án befejeződő projekt 526,5 millió forintos támogatással valósul meg.

MTI