Demcsák Zsuzsa: A fogyatékosság nézőpont kérdése

Demcsák Zsuzsa lesz a fővédnöke a Mozdulj! Közhasznú Egyesület november 16-ai jótékonysági gálaestjének, ahol egy integrált divatbemutató keretein belül egészséges és fogyatékossággal élő, amatőr és profi modellek mutatják be hazánk neves divattervezőinek kollekcióit. Zsuzsa egy percig sem gondolkozott, hogy a gálaest mellé álljon-e, hiszen minden A olyan eseményt szívesen támogat, ahol az ép- és fogyatékos világ találkozik egymással.

A Társ a bajban Alapítvány

„Számomra minden olyan alkalom különleges, amikor egy jótékonysági eseményhez kapcsolódhatok, hiszen ismerőseimmel karöltve én magam is létrehoztam egy alapítványt, Társ a bajban néven. A szervezet olyan sérültekkel foglalkozik, akik valamilyen, önhibájukon kívül elszenvedett baleset folytán kerültek kiszolgáltatott helyzetbe.

Az emberek sokszor nincsenek tisztában a jogaikkal, pedig rengeteg lehetőségük van arra, hogy megváltozott életüket, a családjuk életét hogyan tehetik jobbá, élhetőbbé, anyagi források megfelelő kiaknázása révén a megfelelő jogsegélyszolgálat megtalálásával.

Az ép és a fogyatékkal élők világának közelebb hozása a cél

Ez a divatbemutató is azt a célt szolgálja, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az ép és a fogyatékkal élők világát, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy ők is teljes értékű tagjai a társadalmunknak. Egyszer én magam is beültem egy kerekesszékbe egy speciális kosárlabda meccs erejéig, és abban a helyzetben jöttem rá arra, hogy itt bizony én indulok hátrányból és ők azok, akiknek kitartással, alázattal segíteniük kell engem.  Ahogyan ezt tesszük mi is, most egy divatbemutató keretén belül” – mondta Demcsák Zsuzsa.

A másság elfogadásáért

Zsuzsa szerint sajnos hazánkban kevés olyan kezdeményezés van, ahol az ép- és fogyatékos világ találkozhatna egymással, pedig ez a kulcsa annak, hogy az emberek elfogadóbbá váljanak.
„Követendő példának tartom ezt a kezdeményezést, vagyis a jótékonysági gála divatbemutatóját. Jó látni, hogy a divattervezők között van olyan, aki kifejezetten kerekesszékes hölgyeknek álmodott meg ruhakölteményeket, vagy itt van Szász Endre özvegye, aki olyan anyagokat használ a kollekciójához, melyeket megváltozott munkaképességű dolgozók készítenek.

Magyarországon egyáltalán nem működik a másság iránti elfogadás, ezért minden alkalmat meg kell ragadni, hogy közelebb hozzuk a fogyatékkal élők világát” – mondta el Zsuzsa, aki szerint mindenkinek eljön egy olyan pillanat az életében, amikor fel kell ismernie: nem csak a saját életével, hanem mások életének jobbá tételével is kell foglalkoznia.