Április 2-a az autizmus nemzetközi világnapja

 

Az autizmus világnapját az ENSZ kezdeményezésére 2007-tól szervezik meg, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra. A becslések szerint ma Magyarországon 100 ezer ember él autizmussal.

 A Ferences Rendi Autista Segítő Központ (3200, Gyöngyös, Barátok tere 2.) az Autizmus Világnapja alkalmából és a világban zajló eseményekhez kapcsolódva 4 napos rendezvényt szervez 2014. április 02-től április 05-ig.

2014. április 02.-án a Gyöngyösi Mátra Művelődési Központban Jótékonysági esttel nyitjuk meg a rendezvénysorozatunkat, amelynek vendége Rúzsa Magdi. Támogatójegyek 2500 Ft-os áron már kaphatók a Művelődési Központ információs pultjában. Az est végén csatlakozva a világban zajló „RAGYOGJON KÉKBEN” világkampányhoz kékre világítjuk a Ferences Templomot és a kolostor épületét.

2014. április 02 és 03-án a tavalyi évhez hasonlóan nyílt napokat szervezünk az érdeklődők számára. A nyílt napokon szeretettel várjuk az általános és középiskolás érdeklődő osztályok jelentkezését, valamint az érdeklődőket. A nyílt nap fő célkitűzése megismertetni az autizmust a diákokkal és érdeklődőkkel szemléletformáló előadások keretében, valamint lehetőség van ezeken a napokon bepillantást nyerni az intézmény életébe.

2014. április 04. Szakmai napunk keretében előadásokkal, kiállítással, és intézménybemutatással várjuk a szakembereket, szülőket és érdeklődőket.

2014. április 05. A Ferences Rendi Autista Segítő Központ sétát szervez Mátraházáról Kékestetőre a kék turista útvonalon. Kékestetőn programokkal folytatódik a rendezvényünk, majd kék lufikat engedünk a levegőbe.

Az autizmus napi rendezvényekhez kapcsolódóan plakáttervezést hirdetünk, az általános és középiskolák részére, melynek témája az Autizmus Világnapja, „Mit gondolsz az autizmusról”címmel. Az első három helyezettet értékes ajándékokkal díjazzuk, valamint kiállítjuk a legjobb plakátokat.

A rendezvénysorozat ideje alatt folyamatosan kékbe világítjuk az intézményt, valamint a kolostor épületét.

Autizmus

Az autizmus napjainkra már nem egy elszigetelt, szűk réteget érintő probléma. Világszerte 67 millió embert érint, hazánkban pedig 100.000 autizmussal diagnosztizált ember van. Ez azt jelenti, hogy ha a családtagokat is hozzávesszük, akkor a lakosságnak körülbelül 2%-ról beszélhetünk. Szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon: minden évben több gyereket diagnosztizálnak világszerte autizmussal.

Mi az autizmus?

Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő idegrendszeri fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: Autizmus Spektrum Zavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmus  viselkedési tünetekben nyilvánul meg, a tünetek leggyakrabban 2-3 éves kor körül válnak nyilvánvalóvá.

Mik a tünetek?

A három fő terület, ahol az autizmussal élő emberek egész életük során nehézségekkel küzdenek:

  • kommunikáció – ez alatt nem elsősorban a beszédet értjük, bár előfordulhat, hogy az autista gyermek nem tanul meg beszélni
  • társas kapcsolatok – az íratlan társadalmi szabályok megértése, betartása
  • szociális képzelet – mások szándékainak, érzelmeinek megértése

 

Mi okozza az autizmust?

A szakemberek szerint az autizmust genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. Ez okozza az idegrendszer fejlődésének megváltozását. Az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető a képességeik pedig fejleszthetőek.

Az autista embereknek részben autizmus specifikus intézményrendszerre, másrészt toleranciára, elfogadásra van szükségük.

Április 2-a az autizmus nemzetközi világnapja

Az autizmus világnapját az ENSZ kezdeményezésére 2007-tól szervezik meg, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra. A becslések szerint ma Magyarországon 100 ezer ember él autizmussal.

A New York-i székhelyű Autism Speaks 2010-ben Light It Up Blue - Ragyogj Kékben néven világméretű kampányt szervezett, amelyhez az óta minden évben egyre többen kapcsolódnak. Kékben ragyog április 2-án többek között a New York-i Empire State Building, a londoni Big Ben, a prágai Károly híd, a párizsi Eiffel torony, a római Colosseum, a torontói CN Tower, az egyiptomi piramisok és a Niagara-vízesés is.

További információ:

Kis Erzsébet (intézményvezető): 06 20 823-34-94,06- 37- 500- 417,

Zólyomi Viktória (otthonvezető):06 20 776-9756,06-37-500-417,

Fr. Szabó Ferenc József ofm (ASK lelki Igazgató):06 20 823 10 93,

Honlap: www.autista.hu

 

 

korai fejlesztés