Geszti Péter és Mosolyka utcára vonul

Különleges rendezvény fővédnöke lesz Mosolyka és Geszti Péter! A két híresség hisz abban, hogy a művészet kapukat nyit az egészségesek és fogyatékkal élő embertársaik között, így boldogan állnak a II. Anamesa Találkozó mellé. A nemzetközi összművészeti fesztiválnak idén Budapest ad otthont: április 23-tól három napon át a tánc, a zene és különleges produkciók uralják majd a várost, de utcára is vonulnak a résztvevők.  
 
A művészet kapukat nyit! - ez a jelszava a II. Anamesa Találkozónak. A főszervezők – a Budapesti Francia Iskola és a nemzetközileg elismert DK-BEL csoport – nem titkolt célja, hogy a művészetek segítségével változtassa meg a fogyatékkal élőkkel szembeni felfogást. Különleges programokkal várnak mindenkit: tánc, színházi előadások, utcai felvonulás, cirkusz színesítik az április 23-tól 25-ig tartó rendezvénysorozatot. Athénból, Bécsből és Magyarországról érkező mozgássérült és egészséges diákok, művészek, szakemberek osztják majd meg érzéseiket és tapasztalataikat egy, a belvárosban lezajló felvonuláson, a színházi előadásoknak pedig a Nemzeti Színház és a MOM Kulturális Központ ad otthon.
 
Az Anamesa Találkozó egyik fővédnöke és támogatója Hozleiter Fanny, ismertebb nevén Mosolyka, aki így nyilatkozott a kezdeményezésről: „Ha egy sérült és egy egészséges ember, odaáll egy kép elé, mindketten nézők lesznek. Ha koncertre, akkor hallgatók. Ugyanolyanok, egyenrangú befogadókká válnak. A néző és hallgató számára pedig teljesen mindegy, hogy a mű alkotója egészséges-e vagy sérült, hiszen a mondanivalóra koncentrálnak. Az elfogadás jelenti a hidat az emberek között. Én például egy kedves, néha hisztis csaj vagyok, akivel lehet dumálni, bohóckodni, pogácsát sütni, és aki történetesen kerekes székes.”
 
Geszti Péter is az összművészeti a fesztivál mellé állt. „Nemcsak apaként, hanem alkotóként is fontosnak tartom elmondani: érdemes nyitottan és elfogadó módon élnünk embertársainkkal, akár egészségesek, akár nem. A művészet kaput nyit sérültek és egészségesek között, a közös ügyek, élmények, erőfeszítések megismerést teremtenek. Ez az alapja a toleráns gondolkodásnak, a felszabadító erejű ráismeréseknek és örömnek: a világ lehet élhető, nem vagyunk egyedül.”

A fesztivál két témát jár majd körbe, az egyik Picasso, a másik pedig „Az önkifejezés az öt érzék segítségével” lesz.