Híd a fogyatékos emberek és a munkaerőpiac között

Az Inkubátorház program keretében az alapítvány 150 órás módszertani képzéseket szervezett megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek részére, ahol elsajátíthatták a munkahelyi beilleszkedéshez szükséges ismereteket. Továbbá a munka- és munkaerő közvetítéssel, valamint a szociális foglalkoztató szervezetek piaci szemléletének fejlesztésével is hozzájárult a fogyatékos emberek integrált foglalkoztatásához.

„2012. június óta összesen 75 ember vett részt a felkészítő tréningjeinken, és 15 embert állítottunk munkába. Ők 6 hónapig a KézenFogva Alapítvány alkalmazásában dolgoztak nyílt piaci munkáltatónál, külső helyszíni munkavégzéssel. Ebből 13 embert sikerült a 6 hónap lejárta után is tovább foglalkoztatni, közülük nyolcan pedig már több mint egy éve dolgoznak a nyílt munkaerőpiacon” – nyilatkozta Mateisz Martin, a program projekt vezetője.

Hozzátette, a projekt legnagyobb eredményét abban látja, hogy hidat teremtettek a fogyatékos emberek, az őket ellátó szervezetek és a nyílt munkaerőpiac között. „Több szociális foglalkoztató szervezet párhuzamos fejlesztésének koordinálása mellett rendszeresen tartottunk érzékenyítő programokat. Ennek és a felkészítő tréningjeinknek köszönhetően az Auchan például a már meglévő hallássérült dolgozók mellett minden áruházában szeretne további, szájról jól olvasó, hallássérült pénztárosokat alkalmazni.  Ráadásul új munkaköröket is kialakítottak, kifejezetten értelmi fogyatékos és autista személyek számára az áruvédjegy beragasztó, valamint a lejárati idő kontroller munkakörökben. Az IBM ISSC Kft. pedig már a saját, munkára felkészítő képzéseit szervezi, amivel tovább növelné a fogyatékos munkavállalóinak a számát.”

A KézenFogva Alapítvány az Inkubátorház program végeztével is folytatja a fogyatékos emberek foglalkoztatásának támogatását. Az egyéni igényeknek megfelelő, fenntartható munkahelyek fejlesztésért létrejött Aktív Műhely a tervek szerint hamarosan országos szinten, egyre több szervezet bevonásával, infrastrukturális fejlesztésekkel kiegészítve működik tovább.

korai fejlesztés