Összefogás a fogyatékos emberek igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréséért

Az AJuPID elnevezésű program (Access to Justice for Persons with Intellectual Disabilities - AJuPID) 2014 áprilisában indult öt ország együttműködésével. Bulgária, Finnország, Franciaország, és Írország mellett Magyarország is résztvevője a projektnek, melynek legfőbb célja a gondnokság intézményrendszerének fejlesztése és a támogatott döntéshozatal előmozdítása a fogyatékos személyek igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférése érdekében.

 Ennek érdekében többek között az alábbi konkrét célok megvalósításáért dolgoznak:

  • A gyámügyi igazgatás területén dolgozó hivatásos gondnokok eljárási gyakorlatának fejlesztése nemzeti szinten.
  • Az európai és nemzetközi joganyag előremutató szabályainak, valamint az érintett európai szervek (bíróság, ombudsman) gyakorlatának megismertetése a hivatásos gondnokokkal és támogatókkal.
  • Az igazságszolgáltatás területén dolgozó szakemberek érzékenyítése, az értelmi sérült emberek igényeihez és kommunikációs szükségleteihez történő megfelelő alkalmazkodás érdekében.

A 2016. márciusig 31-ig tartó együttműködés során nemzeti szintű tapasztalatok összevetését tartalmazó tanulmányok készülnek, próbaképzéseket tartanak a hivatásos gondnokok számára, valamint érzékenyítő kampányokat is szerveznek az igazságügyi igazgatás területén dolgozóknak.
A program részeként a partnerek országaiba tanulmányutakat is szerveznek, melynek keretében szeptember 17-19. között hazánkba látogatnak el a nemzetközi résztvevők a KézenFogva Alapítványhoz.

A KézenFogva Alapítvány már évek óta foglalkozik a fogyatékos emberek igazságszolgáltatásának biztosításával. 2008-ban hozta létre, és jelenleg is működteti a „Te Jogod Te Életed!” fogyatékosságügyi jogsegélyszolgálatát melynek célja, hogy feltárja és orvosolja azokat a kirekesztő eseteket, amelyek a fogyatékos embereket és családjukat érintik.


További információ:
kezenfogva.hu/jogsegelykorai fejlesztés