Program indult az értelmi sérült fiatalok önállósodásáért

A Fészekhagyó Programban húsz értelmi sérült fiatal vesz részt négy önkéntes és két gyógypedagógus szakember támogatásával. A program során, tréning alkalmakon történik a teljesen önálló élethez nélkülözhetetlen mindennapi tevékenységek elsajátítása. A képzéseken a résztvevők kommunikációt, rendezvényszervezést valamint a jogokkal és kötelezettségekkel kapcsolatos tudnivalókat is tanulnak.
Az értelmi sérült fiatalok önállósulása érdekében a szülők támogatására is nagy hangsúlyt helyez a program. Ezért sor kerül egy húsz órás zárt csoportos szülőtréningre is, ezzel segítve, hogy a szülők könnyebben el tudják engedni gyermekeiket és megfelelően tudják támogatni önállósulásukat.

A Fészekhagyók fejlesztése és saját életük kialakítása érdekében a szervezők elindítottak egy Facebook oldalt is (https://www.facebook.com/feszekhagyok), ahol a projekttel kapcsolatos aktuális bejegyzések mellett – kis videók formájában – otthon megoldandó feladatokat is kapnak a résztvevők. Ez a vidéki tagok programba kapcsolását és az otthoni gyakorlást is támogatja, illetve az értelmi sérült fiatalok közti kommunikációt és az interaktivitást is segíti.

A rendezvényszervezés fontos részét képezi a Fészekhagyó Programnak. A fiatalok 2014 októbere óta már több konferencia lebonyolításában is részt vettek, de a projekt első saját rendezvényére is sor került idén január 3-án. Az újévi buli szervezésében jelentős részt vállaltak a Fészekhagyók: kiválasztották a helyszínt, összeállították a meghívottak listáját, elkészítették a meghívókat, a dekorációt és a hidegtálakat, megtervezték a programot, kiválasztották a zenéket, fogadták a vendégeket. A rendezvény nagy sikert aratott, az újévi buli példáján keresztül pedig a Fészekhagyók közelebb kerülhettek a rendezvényszervezés megismeréséhez.

Azzal, hogy maguk is kivették a részüket a rendezvényszervezésből, a buli teljes mértékben az ő igényeiket és érdeklődésüket tükrözte. Az értelmi sérült fiatalok kilépve a mindennapi konvenciók gyakran egyhangú, unalmas világából, új, nem mindennapi ötleteket adtak. Sokat tanulhatunk tőlük, módszereik színesebbé és meglepetésekkel telivé tehetik a néha egyhangú mindennapjainkat.
A program sok tanulsággal, lelkesedéssel folytatódik tovább és bizonyára újabb tapasztalatokat szolgáltat majd az értelmi sérült fiatalok igényeiről.

A Magyar Williams Szindróma Társaságról
A társaságot 1999 elején érintett szülők alapították, az ÉFOÉSZ és támogató szakemberek segítségével. Célja az országban nagyrészt ellátatlan Williams szindrómás gyermekek, fiatalok és családjaik teljes körű megsegítése, érdekeik képviselete, védelme, és szolgálata, társadalomba történő integrációjának elősegítése. A társaság szeretné, hogy e krónikus betegek a számukra potenciálisan legmagasabb elérhető szinten élhessenek, hogy társadalmilag elfogadottá és önálló életvitelre képessé váljanak és így beilleszkedhessenek a társadalomba.
A társaság célja továbbá tagjainak egymást ismerő és segítő közösségekké való szervezése, folyamatos tájékoztatásuk, összejövetelek és tapasztalatcserék szervezése, a kellő információk közreadása. A szükséges komplex orvosi, gyógypedagógiai, mozgásfejlesztési háttér létrehozása, a Williams szindrómával kapcsolatos kutatások támogatása, együttműködve a külföldön vagy Magyarországon, e téren működő szervezetekkel. E célokat szolgálja például a széleskörű segítségnyújtás a halmozottan sérült gyermekek fejlesztésével, a szülők és szakemberek informálásával, a gyógypedagógia, a mozgásfejlesztés, a speciális nyelvoktatás valamint a zeneterápia és zeneoktatás területén, elősegítve a későbbi önállóbb életvitelt, a gyermekek integrációját és a családok lelki egészségét. A társaság tevékenysége az egész ország, sőt a környező országok magyar lakta területeire is kiterjed. A társaság a RIROSZ és az Európai WS Szövetség alapító tagja.
Bővebb információkat az alábbi oldalakon találhat:
•    honlap: www.williams.org.hu
•    facebook oldal: https://www.facebook.com/mwszt


 

korai fejlesztés