Erdei túrával gyógyít a kórházA tanösvény rendhagyó módon nem csak a természet megismerésében kínál segítséget, hanem saját szervezetünk mûködését, reakcióit kísérhetjük figyelemmel a sétából fakadó terhelés hatása alatt. A Szent Ferenc Kórház betegeinek gyógytornász segít megtervezni a rehabilitációt segítõ kirándulást, de kölcsönözhetõ eszközök segítségével bárki megfigyelheti, hogyan változnak a pulzusszám és más egészségügyi adatok a túra elején, során és végén.

Az erdei tanösvény egy eszközökkel ellenõrzött mozgásprogram, mely az egészségesek esetében a megelõzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élõk, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövõdmények kialakulásának megelõzését, késleltetését szolgálja. A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei értékelik ki. Azok számára, akiknél kiugró értékeket észlelnek, a kórház szakrendelésein betegségspecifikus szûrõvizsgálatokat kínál.

A program résztvevõi megismerkedhetnek szívük mûködésével, szervezetük terhelés hatására bekövetkezõ reakcióival. Ehhez az egyéni egészséges pulzusszám-tartományról és a programról ismertetõ füzetbõl tájékozódhatnak a túrázók, akiknek olyan, a méréseket segítõ, kölcsönözhetõ eszközök állnak rendelkezésére, mint a teleszkópos túrabot, a pulzusmérõ karóra, illetve a késõbbiekben az okostelefonhoz bluetooth-szal csatlakoztatható szívritmusmérõ.

Az erdei tanösvénynek saját – szívet formáló – túrajelzése van, ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2,7 kilométeres és a hosszabb, 5,1 kilométeres szakaszon egyaránt, a javasolt pulzusmérõ pontokat pedig tájékoztató táblák jelzik. Ha valaki nem egyedül szeretné a távot teljesíteni, vagy séta közben további információkra van szüksége, a kórház szakemberei által vezetett túrát is választhatja.

Az útvonalak kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak: az eltérõ egészségi állapotúak számára rövidebb vagy hosszabb túra választható, a gyorsabban fáradók számára pedig pihenõhelyeket alakítottak ki.

„A Hárs-hegyi tanösvény mostani ünnepélyes megnyitásával induló program nem csak annak feltételeit teremti meg, hogy a prevenció és az utógondozás a természet adta lehetõségek révén is közrefogja, kiteljesítse a gyógyítást, hanem kikíséri a kórház vagy a lakás falai közül azt az embert, akinek betegségét a mai orvoslás gazdag eszköztára és a szakorvosok sem biztos, hogy eredményesen tudják kezelni” – hangsúlyozta köszöntõ levelében Balog Zoltán, az Emberi Erõforrások minisztere.

A Szent Ferenc Kórház filozófiájának kiemelt eleme a betegközpontúság. Ennek jegyében rendszeres szûrõnapokat tartanak, a bent fekvõ betegek számára beszélgetõ esteket szerveznek, de ugyancsak a betegek jobb ellátását és kényelmét szolgálják a pályázatokból megvalósuló fejlesztések. A jelenlegi, EU-s támogatással folyó pályázat például a kórház hõszigetelését és gazdaságos napelemekkel történõ ellátását célozza. Napjainkban a klasszikus gyógyszeres ellátás mellett nincs Magyarországon egy olyan átfogó program sem, amely az érintettek egészségnevelését, valamint az egész család részére igénybe vehetõ programokat és helyszíneket biztosítana, ezért is különösen nagy jelentõségû a ma átadott tanösvény.

„Magyarországon az invazív kardiológia fejlõdésével egyre gyorsabban és jobban tudjuk ellátni az akut szív- és érrendszeri eseményeket, a szívinfarktust és a stroke-ot, de az esemény után ezek az emberek egész életükben magukban hordozzák a betegség következményeit, az új megbetegedés esélyét. Hazai statisztikáink alapján itt még sok a keresnivalónk, az éves halálozási adatok elrémítõek. Ahhoz, hogy ezen változtathassunk, kiváló gyógyszerek állnak rendelkezésünkre, de a betegek együttmûködését elindító és segítõ programok még nem állnak elég széles körben rendelkezésre. Ahhoz, hogy a halálozási adatokon javíthassunk, napi szinten kell tudatosítanunk az egészségügyi ellátórendszer állandó jelenlététõl független betegségmegelõzés fontosságát, és erre programokat kell nyújtanunk. Ez a program egy országos programsorozat elsõ állomása, melyet a Szent Ferenc Kórház tudására és partnereink támogatására alapozva el szeretnénk terjeszteni az egész országban” – mondta el dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház fõigazgatója.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdõ Zrt. vezérigazgatója a tanösvény átadásakor kiemelte, hogy az újszerû kezdeményezés több állami, civil és üzleti szervezet példaértékû összefogásával valósulhatott meg. „Büszke vagyok arra, hogy saját turisztikai beruházásaink mellett egy ilyen egészségügyi program létrehozásában is részt vehetünk, mert az erdõknek, köztük a Budai Parkerdõnek mindig is komoly szerepe volt az egészségmegõrzésben. Szakmai munkánk egyik fókusza pontosan az erdõk rekreációs szerepének erõsítése és az évi több tízmillió erdõlátogató minél teljesebb körû kiszolgálása. Abban a meggyõzõdésben vettünk részt a Szent Ferenc Kórház programjának megvalósításában, hogy a magyar erdõk gyógyító erejét sikerül a kórház betegeinek felépülésére fordítani” – fogalmazott a vezérigazgató.

„A Sanofinál a betegek igényeire összpontosítva a magyar emberek egészségi állapotának és életminõségének javításáért dolgozunk. Az egészség megõrzése és visszaszerzése közös feladat; az orvos, a megfelelõ terápia és a beteg egyformán szükséges hozzá. Azért álltunk a Szent Ferenc Kórház innovatív kezdeményezése mellé, mert holisztikus szemlélettel az embert és az egészséget helyezi a középpontba, ami tökéletes összhangban áll a Sanofi értékeivel” – emelte ki Asztalos Andrea, a Sanofi kommunikációs igazgatója.