A jedik ereje és Berci küzdelme a leukémiával

Az idén 12 éves Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány családtámogatási programja révén összesen 600 családnak segített több mint 76 millió forinttal, hogy a leukémiás gyermekek a gyógyulás útjára léphessenek.

Minden egy ártalmatlannak tűnő fejfájással kezdődött két évvel ezelőtt....

Az akkor hatéves Berci erős fejfájásra panaszkodott, ezért másnap az édesanyja elvitte háziorvoshoz. Az orvos gyanította, hogy itt komoly lehet a baj, ezért továbbküldte őt kivizsgálásra.

„Bercit befektették, infúzióra kötötték, és az ügyeletes orvos közölte velem, hogy a fiam leukémiás. Akkor azt hittem, menten elájulok!” – emlékezett vissza a kisfiú édesanyja, Magdolna. Ezek után megkezdődött a család küzdelme a leukémiával, amelynek nagyon fontos állomása volt a csontvelő-átültetés. Ez szerencsére jól sikerült, a kisfiú küzdőszelleme pedig végig példaértékű volt. „Berci nagyon szereti a Csillagok háborúját, és felnéz Darth Vaderre erős személyisége miatt. Szerintem azért ő a példaképe, mert ahogyan a jedi legyőzte az ellenségeit, úgy tudta legyőzni a betegségét Berci is.”

Támogatás nélkül még nehezebb a családnak

A műtét és a kemoterápia óta Berci tünetmentes, az állapota folyamatosan javul. Azonban azt hogy teljesen meggyógyult csak a tünetek megszűnésétől számított négy év múlva lehet kijelenteni, ezért a család még mindig jár vizsgálatokra. Mivel Magdolna egyedül neveli a most nyolcéves Bercit és négyéves kishúgát, Dettit, így nemcsak érzelmileg, hanem anyagilag is hatalmas teher nehezedett rá az elmúlt években.

„Amikor kiderült, hogy Berci beteg, az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy egyszerre legyek ott a gyerekem mellett, és közben dolgozzak is, hogy be tudjam fizetni a számlákat. Óriási segítséget jelentett számunkra anyagilag, hogy havonta húszezer forintot kaptunk az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány családtámogatási programjától. Ezt a pénzt gyógyszerekre, ruházatra, élelmiszerre költöttük el. Én a víztisztító szűrő cserét is ebből fizettem, ami kiemelten fontos volt, mert a csapvíz tele van vegyi anyagokkal, amelyek ilyenkor fokozottan akadályozhatják a gyógyulást. Ezért a főzést és a fürdést is tisztított vízzel oldottam meg” – árulta el Magdolna, aki családsegítőként különösen értékel mindennemű segítséget.