Figyeljen a családjára – Az örökletes magas koleszterinszintről

A SZÍVSN országos betegszervezet Mona Lisa kampányával kívánja felhívni a figyelmet az örökletes, magas koleszterinszint következményeire. Hazánkban többszázezer embert érint a magas koleszterinszint, mintegy 50.000 embernél örökletes hajlam okozza a betegséget. Tünetmentességük extrém magas koleszterinértéket rejt, ami korai szívinfarktust, agyvérzést, hirtelen szívhalált, perifériás érelzáródást okozhat.


Szűréssel találhatjuk meg a genetikailag érintett középkorú és fiatal családtagokat. 50.000 közöttire tehető az örökletes, magas koleszterinszinttel élők száma, közülük 8.000 pácienst kezelnek, 42.000 magát egészségesnek gondoló, tanuló, dolgozó, gyereket nevelő szülő nem jár szűrésre, nincs információja erről. Minden 500. felnőttben kimutatható, és minden 20 magas koleszterinszintű beteg közül egyben előfordul. Normál esetben ez 5,2 mmol/l, érintettség esetén akár 15 mmol/l is lehet.


A családon belüli öröklődés meghaladhatja a 8 mmol/l-t is, normál triglycerid és a jó HDL- szint mellett.
Az egyik szülő érintettsége során a gyermek 50%-os valószínűséggel örökli, mindkét szülő érintettsége pedig sokkal nagyobb kockázatot rejt.
Feketéné Németh Éva, a Mona Lisa kampány nagykövetének példája jól mutatja a betegség genetikai hátterét. Éva extrém magas koleszterin értéke 35 éves kora és egy szívinfarktus után derült ki. Az életmentő beavatkozást a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán hajtották végre. A szakemberek szerint koszorúserei egy nyolcvanéves ember érhálózatához volt hasonlítható. Éva versenyszerűen sportolt, nem dohányzott és nem fogyasztott alkoholt. A családfa felépítése során derült ki, a 40 évesen színinfarktusban meghalt édesapja magas koleszterinszintje.


Ezek után az édesanya mindkét gyermekével elment a szűrővizsgálatra, lánya egészséges, de fia örökölte ezt a hajlamot. Nála 13 évesen koronária CT-vizsgálat és szívkatéterezés történt. Gergő 6 éve versenyszerűen úszik, szigorú diétát tart, terápiakövető életet él, betartja a gyógyszerszedési szabályokat.


A koleszterin paraméterek megállapítása vércseppből tesztcsíkkal vagy laborvizsgálatból történik.
Mona Lisa figyelmezteti az édesanyákat a testi tünetekre: a szemhéjakon jelentkező, a bőr felületéről kiemelkedő sárgás elváltozás, könyök, kézfej, térdfelszínen előforduló halmozott lerakódás, a szem szaruhártyáján megjelenő fehér körgyűrű. A betegség képi ábrázolása Leonardo da Vinci Mona Lisa festményén fedezhető fel.


Az örökletes magas koleszterinszint nem gyógyítható, de jól kezelhető. A kezelést elsősorban az érelmeszesedés, és annak okán kialakuló súlyos szövődmények (pl. szívinfarktus, agyvérzés) megelőzése indokolja. Cél az LDL-koleszterin (az úgynevezett „rossz-koleszterin) mennyiségének – a beteg kockázati besorolásának megfelelő - normális mértékűre csökkentése.


A Mona Lisa kampány támogatója az Amgen Kft és a Sanofi-Aventis Zrt.

Ön is lehet érintett!
Gondoljon Mona Lisa üzenetére, ha a családban korai szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál fordult elő!

További információkat talál a betegségről:
www.szivsn.hu/csaladfa
facebook.com/szivsn


 
VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda