Az alkohol hatása a szervezetre

Mennyi alkohol van egy pohár italban?

A sör, a bor, a pálinka, a likőrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikből iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek az az oka, hogy az italok poharainak tervezésekor gondoltak erre. Észrevette-e már, hogy minél erősebb italt iszik, annál kisebb a pohár? A sört például nagy pohárban, a pálinkát pedig kicsiben szolgálják fel. Nem árt, ha tudatában vagyunk, hogy egy pohár pálinka alig tartalmaz több alkoholt, mint egy pohár sör. Ez csak akkor érvényes, ha az italt a megfelelő pohárba töltjük.

Hogyan hat az alkohol a szervezetre?

Az alkohol, miután lenyeljük, a nyelőcsövön át a gyomorba és a belekbe kerül. A bélből felszívódva a vérkeringésbe jut, majd a vér elszállítja az összes testfolyadékba. Az alkohol tehát kimutatható az agyban lévő folyadékban is. Az agy a szervezet rendkívül fontos része, mivel közvetlenül felelős számos funkció koordinálásáért. Kis mennyiségű alkohol elfogyasztása után kellemesen érezzük magunkat, élénkebben gondolkodunk, aktívabbak, vidámabbak vagyunk. Ha azonban folytatjuk az ivást, a tompító hatások felerősödnek. Ilyenkor csökken a reakciókészség, a mozgás kontrollálása, nehezebb visszatartani a vizeletet, ezért gyakran kell kimenni a vécére, és csökkennek a szexuális képességek is. Ha valaki még ezek után is folytatja az ivást, öntudatlan állapotba kerülhet, és később nem emlékszik arra, hogy mi történt. Ez természetesen igen veszélyes mind magunkra, mind környezetünkre. Azt, hogy ezek a hatások hány pohár ital után következnek be, számos tényező befolyásolja pl. a testsúly vagy a nem. A kisebb testsúlyú emberek gyorsabban érzik az ital hatását, mint a nagyobbak. A nők testében kilogrammonként kevesebb a folyadék, mint a férfiaknál, ezért a nők gyorsabban érzik az alkohol hatását, mint az ugyanolyan súlyú férfiak.

Mennyi időbe kerül, amíg a szervezet lebontja az alkoholt?

Az alkoholt a máj bontja le, lebontásának sebessége 0,1 g/óra/testsúlykilogramm, tiszta alkohollal számolva. (300 ml sörben 12 g tiszta alkohol található, így ha egy 60 kg-os férfi megiszik egy pohár sört, a májának két órába telik az alkohol lebontása.) Nem ajánlatos túllépni a maximálisan ajánlott mennyiségeket, ugyanis akkor a májnak nem kell több mint tíz órát dolgoznia naponta. Ennyi időt az orvosi szakma még elfogadhatónak tart arra, hogy a máj az alkohol lebontására legyen lekötve. A szokásos vélekedésekkel ellentétben az alkohol lebontásának idejét nem lehet felgyorsítani házi orvosságokkal, tehát hiába iszik valaki kávét, felvert tojást, szed vitamint vagy zuhanyozik hideg vízzel. Ezek a gyógymódok nem képesek befolyásolni azt a folyamatot, mely során a máj lebontja az alkoholt, ezért valódi hatásuk nincsen.

Milyen veszélyekkel jár, ha valaki gyakran iszik sokat?

A rendszeres ivás károsítja a szervezetet, ezek a hatások azonban nem észlelhetők azonnal. Hosszabb folyamatról van szó ugyanis, s ennek során a máj, a gyomor és az epe a legsérülékenyebb szervek. A gyakori és nagy mennyiségű alkohol hosszabb időn keresztül fogyasztva károsítja továbbá a szívet, az idegrendszert és az agyat. Ráadásul nő a daganatos betegség rizikója a szájban, a torokban és a nyelőcsőben. Egy idő után a férfiaknál impotencia, a nőknél pedig menstruációs zavarok léphetnek fel.

Mi számít túl sok alkoholnak?

Nincs okuk aggodalomra azoknak, akik csak időnként isznak, és akkor is csak keveset. A kérdés az, hogy hol húzzuk meg a határt. Sajnos, erre a kérdésre nem adható egyszerű válasz. Egyáltalán nem javasolt alkoholos italokat inni, ha valaki tudja, hogy az alkohol problémát okoz nála vagy ha bizonyos gyógyszereket szed. Azok a nők, akik terhesek vagy szeretnének teherbe esni, jobban teszik, ha egyáltalán nem isznak szeszes italt, a veszély ugyanis túlságosan nagy. Vizsgálatok igazolták, hogy az alkohol közvetlenül befolyásolja a reakciókészséget és a teljesítményt. Ezért nyilvánvalóan ajánlatos tartózkodni tőle, ha valaki vezet, sportol, dolgozik vagy tanul.

Mi a másnaposság?

A másnaposság azt az általános rossz közérzetet jelenti, ami az alkohol fogyasztását követi. A konkrét tünetek: fejfájás, hányás, szomjúság, rossz szájíz, kábultság és izzadás. A másnaposság tünetei csak akkor jelentkeznek, ha valaki túl sokat ivott. Elkerülése rendkívül egyszerű: ne igyunk, vagy csak keveset. Ha valaki mégis iszik, akkor feltétlenül evés után tegye. Telt gyomornál ugyanis az alkohol lassabban halad át a beleken, és szívódik fel a vérbe.

Mit tehetünk egészségünkért?

A hosszú ideig tartó alkoholfogyasztás – még akkor is, ha csak alkalmi alkoholfogyasztásról van szó – károsíthatja egészségünket. A szervezetbe jutó alkohol lebontását végző máj csak egy meghatározott mennyiséget képes feldolgozni, így a vér által a különböző szervekbe eljutó anyagok bizonyos idő után súlyos szervi károsodásokat okozhatnak. Nem feltétlenül kell mértéktelen alkoholfogyasztás ahhoz, hogy valaki károsítsa egészségét. Az alkalomszerű tartós alkoholfogyasztás szintén okozhat különböző egészségügyi problémákat. Nagyon gyakran különböző panaszaink hátterében az alkohol okozta elváltozások állnak. Ha valakinek hosszú ideje van gyomorégése, sokszor érzi úgy, hogy emésztése nem megfelelő, ha puffadtságról vagy teltségérzésről panaszkodik, akkor nem csak emésztőszervi megbetegedésekre, hanem az alkohol okozta májkárosodás közvetett hatásaira is gondolni kell. Ha valaki már régen panaszkodik fáradtságról, úgy érzi, hogy nincs meg a régi életkedve, sokszor fáradékony, esetleg kissé depressziós vagy éppen nyugtalan, akkor általában ezeket a tüneteket idegrendszeri okokra vezetjük vissza. A neurológiai panaszok mögött azonban szintén állhatnak alkoholos májkárosodás okozta közvetett hatások.

Nagyon fontos, hogy az ilyen tünetek jelentkezése esetén felkeressük háziorvosunkat, és a panaszaink mellett mindenképpen tájékoztassuk alkoholfogyasztási szokásainkról is.

A felsorolt tünetek – amennyiben alkoholos eredetűek – az alkoholfogyasztás elhagyásával rendszerint mérséklődnek vagy teljesen megszűnnek.

Galenus