Az asztma világnapja: május első keddje

Az asztmáról

  • Az asztma a tüdő krónikus gyulladásos betegsége, amelyhez a légutak hiperreaktivitása társul és kiújuló - zihálással, fulladásérzéssel, mellkasi feszüléssel és köhögéssel járó -, rendszerint éjszaka vagy kora reggel jelentkező rohamokkal jár. Hosszú távon a nem megfelelően kontrollállt asztma a légutak tartós károsodásához vezethet.
  • Az asztma a világ egyik leggyakoribb krónikus betegsége, napjainkban körülbelül 300 millió embert érint a világon. Az asztma előfordulási gyakorisága növekszik a nyugati életstílust átvevő, urbanizálódó országokban, és 2025-re a becslések szerint további 100 millió fővel gyarapodik világszerte az asztmás betegek köre.
  • Az AIRE vizsgálat (Asthma Insights and Realities) azt mutatta, hogy az asztma kontrollálásának szintje Európában, 1999-ben messze esett az asztma kezelésének hosszú távú céljaitól (mindössze a betegek 5 százalékánál érték el a kontroll irányelvekben meghatározott szintjét) és a betegek asztmakontrolljának valódi szintje elmaradt attól a szinttől, amelyet maguk észleltek.

Egy jelentős nemzetközi vizsgálat adatai azt mutatják, hogy az asztmában szenvedők többsége esetében a betegség továbbra sem megfelelően kontrollált, annak ellenére, hogy a kezelési irányelveknek megfelelően az asztma ma már kézben tartható lenne. Bár a betegség kontrollálásának szintje javult az utóbbi években, a nemzetközi NHWS vizsgálat eredményeiből az derült ki, hogy az európai asztmások 55 százalékának kezelése elmarad az optimálistól. Magyar felmérések szerint a kezelt asztmás betegek 60 százaléka nem megfelelően, vagy egyáltalán nem kontrollált.

A tünetek súlyos terhe

Ezt a vizsgálatot öt európai országban: Francia-, Német-, Olasz- és Spanyolországban, valamint az Egyesült Királyságban végezték 2006 júniusa és augusztusa között, összesen 2337 asztmás beteg részvételével, akik közül 1862-en részesültek kezelésben. Az eredmények azt mutatták, hogy a nem megfelelően kontrollált betegek élete a tünetek miatt jelentősen terhelt:

  • 70 százalékuknál lép fel fulladásérzés heti 3-6 alkalommal;
  • 80 százalékuk kénytelen sürgősségi gyógyszereket alkalmazni hetente 2-3-szor;
  • 58 százalékuk egy héten legalább egyszer felébred éjszaka asztmája miatt.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy ezekre a betegekre az egészségügyi kiadások nagyobb hányadát kell fordítani és ők gyakrabban keresik fel orvosukat is.

A kontrollálltság fokának túlbecslése

Az NHWS vizsgálatból arra is fény derült, hogy a betegek továbbra is jobbnak ítélik állapotukat a valóságosnál - a nem kellően kontrollált betegek 40 százaléka gondolja úgy, hogy asztmás tünetei tökéletesen vagy legalább jól kezeltek. Ez azt jelenti, hogy orvosuknak nem feltétlenül számolnak be minden tünetükről, és feleslegesen szenvednek, hiszen a hatékonyabb kezelés révén sokkal jobban kézben tartható lenne asztmájuk.

Az Asztma Világnapja

Dr. Márk Zsuzsa, a Törökbálinti Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Főorvosa elmondta: "Az eredmények rávilágítanak annak szükségességére, hogy az orvosok tovább javítsák objektív megítélésük szintjét az asztmás betegek állapotát illetően. Az Asztma Világnapja fontos lehetőség arra, hogy mind a betegeket, mind az orvosokat emlékeztessük: lehetőség van a jobb asztma kontroll elérésére, és a két félnek együtt kell dolgoznia az asztmás tünetek jobb megítéléséért és kezeléséért. A nem megfelelően kontrollált asztma súlyos gond, amely jelentősen befolyásolja mind az egészségi állapotot, mint az érintettek életének minőségét. Például az Asztma Kontroll Teszt segít az állapot felmérésben, melynek eredményével a beteg szembesül, így hatékonyabb kezelést igényel."

Az utóbbi 40 évben meredeken emelkedett az asztma előfordulási gyakorisága, és gazdasági terhe. Több vizsgálat igazolta, hogy az átfogó, irányelveken alapuló kontroll a betegek széles körénél megvalósítható. A kontroll elérése azt jelenti, hogy a betegek kevésbé szembesülnek a tünetek jelentette súlyos teherrel, így az éjszakai felébredéssel, a gyakori asztmás rohamokkal vagy egyéb tünetekkel, és nagyobb eséllyel élhetnek teljes és aktív életet.

A megfelelő kontroll elérését - így többek között az objektív megítélést és a kezelést - részletesen leírja az asztmás betegek ellátásának és az asztma megelőzésének globális stratégiáját tartalmazó dokumentum, a GINA (Global Strategy for Asthma Management and Prevention).

www.ginasthma.org