Meditáció: fájdalomcsökkentő és stresszoldó

Dr. Prof. Jon Kabat-Zinn, az MBSR stresszcsökkentő program összeállítójának tavalyi látogatása után most Caroline Hoffmann, Phd, MBSR oktató, a londoni Breast Cancer Haven intézet kutatási igazgatója és pszichológusa látogat el Magyarországra, és tart előadásokat az Országos Onkológiai Intézetben, a Szent László Kórházban és a Veszprém Megyei Kórházban az MBSR tanfolyamnak a részvevők lelkiállapotára gyakorolt pozitív hatásairól.

Keleti bölcsesség és a nyugati tudomány összeér

Az MBSR programot (Mindfulness Based Stress Reduction = éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés) 1979-ben állította össze a Massachussetts-i Egyetem Orvosi Központján belül működő Stresszcsökkentő Klinikán Dr. Prof. Jon Kabat-Zinn. Az általa alapított intézetben már 30 éve sikerrel alkalmazzák ezt a módszert. Tudományos elismertségének és népszerűségének köszönhetően pedig világszerte már több száz egészségügyi intézményben tartanak ilyen tanfolyamokat.

Meditáció: fájdalomcsökkentő és stresszoldó

Az MBSR fő érdeme, hogy az ősi keleti tradíciók tudását, az ezeréves meditációs gyakorlatokat eredeti formájukban sikerült átemelni a modern orvostudomány fő áramlatába. A régi tanításokról lefejtették a rárakódott vallási-kulturális külsőt, de közben a hagyományok bölcsességéből nem hagytak elveszni semmit.

Klinikai vizsgálat eredményei

Caroline Hoffmann 229 fő részvételével egy randomizált kontrollált klinikai kutatást végzett a tréningnek a részvevők életminőségére, jóllétére, hangulatára gyakorolt hatására vonatkozóan. A klinikai vizsgálat nagyon pozitív eredményekkel zárult. „Az MBSR tanfolyamon részvevők egyértelműen azt nyilatkozták, hogy a tréning hatására figyelmesebbnek, éberebbnek, tudatosabbnak érzik magukat, többségüknek javult az önbizalma, kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lettek, és jobban küzdenek meg a stresszes helyzetekkel.” – mondta Caroline Hoffmann, a Londoni Breast Cancer Haven kutatási igazgatója. A hatásokat és eredményeket Caroline részletesen ismertetni fogja az előadásain, melyek keretén belül lehetőség lesz az éberségmeditáció kipróbálására a gyakorlatban is.

Mindenkinek segít, ha ismeri ezt a technikát

„Az MBSR program egészségesek és betegek számára egyaránt ajánlott. Vezetők és vállalati csoportok, az USA Környezetvédelmi Hivatalának dolgozói, olimpiai sportolók, a Chicago Bulls és Los Angeles Lakers kosárlabda csapatok tagjai egyaránt megtapasztalták már tréning által elérhető pozitív hatásokat.” – hívta fel a figyelmet a módszer népszerűségére és univerzális alkalmazási lehetőségeire Fazekas Gábor MBSR oktató, a látogatás szervezője.

www.mbsr.hu

szív- és érrendszeri betegségek