Alkoholizmus: csak a függő dönthet a leszokásról

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint férfiaknál hetente 28, a nőknél 14 pohár bornak megfelelő mennyiségű és minőségű szeszesital fogyasztását nem szabad túllépni.

Érdemes megjegyezni, hogy a rendszeresen a kelleténél több szeszesitalt fogyasztók száma Európában háromszor-ötször nagyobb, mint a kifejezett alkoholbetegeké. És ők ráadásul nem is részesülnek orvosi segítségben – hiszen még nem nevezhetők függőnek, de már nagyon annak határán járnak.

Mértéktelen ivóból alkoholista

Egy erre hajlamos személy akkor válik alkoholfüggővé, amikor képtelen abbahagyni az ivást, noha jól tudja, hogy az már károsítja testi-lelki egészségét. Az alkohol hiányának félelmetes, eléggé ismert tünetei ekkor jelentkeznek (remegés, izzadás, görcsök, rosszullét, nyugtalansági rohamok, ingerlékenység, az alkohol utáni kínzó vágy, emésztési bántalmak, émelygés, hányinger, étvágytalanság, álmatlanság vagy rémálmok…) és emiatt a veszélyeztetett egyénnek rendkívül nehéz a helyzeten uralkodnia, annál is inkább, mert az alkohol elfogyasztása éppen hogy ellensúlyozza ezeket az elvonási reakciókat. Így az alkohol megtévesztő módon egyfelől enyhülést hoz, másfelől bezárja a függőség ördögi körét.

Az alkoholfüggő gyakran elrejt és tagad

Az alkoholfüggő ember további jellemzője állapotának rejtegetése, letagadása. Gyakran más tekintetben is függő, például az ital mellett erősen dohányzik, esetleg gyógyszert szed. Az alkoholtól való fizikai függőség velejárója még a szeszesital-tolerancia. Ez azt jelenti, hogy a nagyivó szervezete ellenállóvá válik az alkohol hatásaival szemben, és sokkal nagyobb mennyiség elfogyasztását tudja elviselni, mint a másoké.

Nemcsak a lelket, de a testet is tönkreteszi

A krónikus alkoholizálás rendkívül súlyos egészségkárosító, mérgező hatásai közé tartozik az artériás magas vérnyomás és annak szív-érrendszeri következményei; a májbetegségek, a nyelőcső betegségei, egyensúlyzavar, az epilepszia kockázata, alkohol-téboly stb. Komoly viselkedési zavarok is felléphetnek: agresszivitás, zavarodottság, szociális és szexuális gátlástalanság, paranoiás tünetek… Ezeket még súlyosbíthatja egyes gyógyszerek (főként idegnyugtatók) egyidejű fogyasztása az alkohollal.

Tanácsok hozzátartozóknak

Nagyon nehéz egy függővel együtt élni, azzal szembesülni, hogy a függő minden esetben az italt választja a problémák megoldására. Mit lehet tenni?

  • Ha a függő hozzátartozó még nem jött rá, hogy szenvedélye már nem örömforrás, hanem súlyos teher mind saját maga, mind a család számára, akkor a legfontosabb dolog tudatosítani, hogy mi történik vele.
  • Figyelni, kell, hogy a tudatosítás során ne legyen támadó. Ha támadó, felelősségrevonó, megszégyenítő szavakra a függő az első reakciója a védekezés lesz, és nem kerül közelebb ahhoz, hogy észrevegye, micsoda nagy bajba került. Tehát, a „te agyalágyult barom, elittad az eszed, és most rajtunk röhög a falu, térjmárészhez” nem a legjobb stratégia. Inkább megfelelőbb, „nagyon rossz nekem látni, hogy megváltozol az ital miatt, hiányzik az a nagyszerű ember, aki ital nélkül vagy. Félek, hogy teljesen elveszítelek.” Nagyon nehéz indulat és düh nélkül beszélni, hiszen nagyon sok sértés és fájdalom sűrűsödhet össze a függő személy hozzátartozójában.
  • Ha a függő ember tisztán látja, hogy már nem ő irányítja az életét, hanem a függőségének tárgya, akkor döntési helyzetben van. Dönthet úgy, hogy inkább marad függő, és dönthet úgy, hogy nekivág a nehéz útnak, és megpróbálja visszaszerezni függetlenségét. Ezt a döntést nem lehet kikényszeríteni, nem lehet zsarolással, megvesztegetéssel elérni. Csak a függő ember akarata számít; és ha látszólag igen is mond a kikényszerített kezelésre, teljesen hatástalan, ha nem gondolja ő maga komolyan. Ebben a helyzetben úgy lehet segíteni, ha elmondja a barátjának, vagy társának, hogy mi lesz a következménye, ha továbbra is alkoholizál, és mi várhat rá akkor, ha leteszi az italt.
  • Ha nekivág az útnak, és elkezd leszokni az italról, akkor nagyon sok segítségre lehet szüksége. A támogatás, a jó tulajdonságainak kiemelése, az eredmények elismerése segíthet, hogy könnyebben menjen a leszokás. A terápia, illetve szaksegítség révén enyhíthetők az elvonási tünetek, és feltárhatók az alkoholizmus mélyebb okai. A nagyobb önismeret, a problémák valós megoldása révén a függő képes ellenállni a kísértéseknek.

Tippek

  • Az elfogyasztott szeszesital mennyiségének lejegyzése nyomán csökkenni szokott a fogyasztás;
  • Segíthet a függőnek, ha tudatosítják benne, hogy képes megváltozni.
  • Ellenállás a kísértésnek – talán a legfontosabb tényező még a már leszokott személyeknél is. Az emiatti ingerlékenység kezelését, az akaraterő növelését pszichológus segítségével tanácsos elérni, különféle „stratégiák” kidolgozásával.

Galenus