Mit ne egyek, ha gyógyszert szedek? I. rész

Napjainkban a gyógyszeripar számára már nem a hatóanyag vagy a gyógyszer fejlesztése a legnagyobb kérdés.

gyógyszerTerápia kontra gasztronómia

Egyre inkább azon van a hangsúly, hogy a gyógyszer minél hatásosabb legyen. A szájon át alkalmazott gyógyszereknél a hatékonyság nagyban függ a gyógyszert szedőtől. Feltételezve azt, hogy a gyógyszert a betegek az előírás szerint alkalmazzák, a gyógyszernek a várható hatékonysággal rendelkeznie kellene. Előfordulhat viszont, hogy a táplálékkal olyan anyagok kerülnek a szervezetbe, amelyek a gyógyszerrel vagy a szervezettel kölcsönhatásba lépve befolyásolják a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. Így belátható, hogy minden egyes beteg önmaga is egyedileg befolyásolja az alkalmazott gyógyszerkészítmény(ek) hatását.

A különböző élelmiszerek és a gyógyszerek közötti kölcsönhatás a legkülönfélébb okok miatt jöhet létre. A tápcsatornában, ahol a gyógyszer is végighalad több olyan fizikai-kémiai tényező van, amely a kölcsönhatások létrejöttét elősegítheti. Ez a gyógyszer hatásának megváltozását, csökkenését esetleg növekedését eredményezheti.

Ilyenek pl.:

• Állandó és a legtöbb kémiai reakciónak kedvező belső szervi hőmérséklet (37 °C).
• A tápcsatornában nagy mennyiségben van folyadék: gyomorsav, melynek igen alacsony a pH-ja – tehát erősen savas – míg a bélnedv kissé lúgos kémhatású. Ezek erőssége és mennyisége betegenként változó, így a gyógyszer hatása is ennek arányában változhat.
• Epesavak és enzimek is jelen vannak a szervezetben, kinél több, kinél kevesebb mennyiségben. Ezek elősegítik a gyógyszer oldódását.
• A gyomor és a belek mozgásának következtében létrejött állandó keverés ideje és intenzitása is betegenként különböző mértékű. Már e rövid felsorolásból is kitűnik, hogy mennyi minden befolyásoló tényező van a szervezetben. Ezért ugyanazon gyógyszer akár más és más hatású lehet különböző egyéneknél.

zöldségFizikai kölcsönhatás

A magas rosttartalmú élelmiszerek (pl. gabonapelyhek, müzlik) és néhány, gyógyszertárban is kapható táplálékkiegészítő (pl. korpatabletta) fogyasztása esetén előfordulhat, hogy a rostok a nagy fajlagos felületükön megkötik a hatóanyagot, így a gyógyszer nem szívódik fel, tehát nem lesz olyan hatásos. Egyszerre nagy mennyiségű rost bevitele esetén előfordulhat, hogy a rostok rövid idő alatt nagy mennyiségű gyomornedvet vesznek fel, így a folyadékhiány miatt a tabletták, kapszulák szétesése lassulhat, s ez lassíthatja a gyógyszerhatás kialakulását is.

Ezért célszerű, hogy az ilyen jellegű termékek fogyasztása és a gyógyszer bevétele között 1,5–2 óra különbség legyen.

Oldékonyság befolyásolása

Magas zsírtartalmú élelmiszerek többféle módon is okozhatnak kölcsönhatást. Előfordulhat, hogy a zsíroldékony hatóanyag a nagy zsírtartalom miatt gyorsabban, vagy rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségben oldódik ki. Ez bizonyos esetekben pozitív kölcsönhatás is lehet. Amerikai és brit kutatások szerint az emlőrák kezelésére szedett lapatinib vegyület szervezetben való kimutathatósága – tehát hatásossága – sokkal nagyobb, ha a beteg zsíros ételekkel veszi be a gyógyszert. Ennek a szernek az egyik mellékhatása a hasmenés, amit a fel nem szívódott hatóanyag okoz. Ez a tünet zsíros ételek fogyasztásakor elmúlhat.

Más esetben némely betegnél előfordulhat, hogy a zsíros, „nehéz” ételek fogyasztásakor, a gyomor ürülése lassul, ezért a hatóanyag később jut át a bélcsatornába, később jut el a felszívódási felületre, így később következik be a terápiás hatás.

VARGA TAMÁS
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM GYÓGYSZERTECHNOLÓGIAI ÉS BIOFARMÁCIAI INTÉZET

 

Olvassa el cikkünk további részeit is:

 

Mit ne együnk, ha gyógyszert szedünk? II. rész

Mit ne együnk, ha gyógyszert szedünk? III. rész