„Olyan petyhüdt az arcom…” – 1. rész

0
12353

Amikor az évek múlásával az arc körvonala kezd elmosódni, a bőr veszít feszességéből, és emiatt úgy érezzük, arcunk már állandóan fáradt benyomást kelt – ne tekintsük végzetszerűségnek! Íme néhány nélkülözhetetlen információ a témában és tipp a petyhüdt arcbőr felfrissítésére!

A kozmetikai laboratóriumok fontos fejlesztéseket hajtanak végre, melyek előnyeit hamar élvezhetjük, különösen akkor, ha az arcápolási készítmények használatát rendszeres arcmasszázzsal kötjük össze. Az esztétikai orvoslás is számos újdonsággal áll elő – egyre inkább megfizethető módon – annak érdekében, hogy az arcbőr öregedési folyamatával szembeszegüljünk. És persze ajánlott megismerni a bőrállapot romlásának okait, és jól választani a fokozottan célzott módszerek közül. 

Napjainkban az arcbőr megereszkedésének megelőzésével és teltségének módosításával egyre többet foglalkoznak a szakemberek, kiemelt figyelemmel arra az időszakra, amikor a ráncok még nem jelentek meg. Egyes felmérések szerint a 20 év feletti nők mintegy 50%-a érintett a bőr feszességének fokozatos elvesztésében, és ez a számadat kb. 80%-ra emelkedik az 50. életéven túl. A probléma az idő múlásával különböző formákban nyilvánul meg: lassanként az arc körvonala elmosódottabbá válik, az orca és a halánték beesett lesz, megjelennek a szem alatti karikák, az arcvonások kezdenek szétesni… E jelenségek késleltetésére, ill. korrigálására szolgáló megoldások és kiváltó okok közül emeltük ki a fontosabbakat az alábbiakban.

Mit jelent a bőr feszességének elvesztése?

Az életkor előrehaladtával minden változik az arcon, a bőr felületén éppúgy, mint az alsóbb bőrrétegekben. A bőr lassanként veszít rugalmasságából, az arc teltsége csökken, vagy áthelyeződik a korábbiakhoz képest, az arcizmok megereszkednek, ha nem stimuláljuk őket masszázzsal, vagy arctornával; szem alatti táskák alakulnak ki, a belső szemzug elmélyül, az arcszerkezet összességében átalakul. Természetesen a fogyókúrával is vigyázni kell, mert a beesett arc problémája azokat a nőket fokozottan érinti, akik jelentős testsúlyvesztésen mentek át (főként a 35. életév után).

Az idő múlásával mi megy végbe a bőrben?

  • A felhám (epidermisz, a bőr felső, védő rétege) problémái: csökken a bőr hidratáltsága és ceramid-tartalma (a ceramidok a bőrben lévő lipidek, a bőr sejtközti állományának fontos alkotóelemei), a sejtek megújulása lassul. A dermo-epidermális sejtkötődés lazul.
  • A bőr alsóbb rétege, az irha (dermisz), mely támasztó kollagénrostokat és a vizet megkötő, a térfogatot biztosító hialuronsav molekulákat tartalmaz, az alábbiakban érintett:

A fibroblasztok (a kötőszövetet alkotó bőrsejtek) hatékonysága csökken, jóval kevesebb kollagént és elasztint (ezek a kötőszövet alkotóelemei) szintetizálnak, ami a bőrfeszesség elvesztését vonja maga után. Másfelől a későbbi életszakaszban megjelenő glikáció – a cukor kirakódása a kollagén rostokon, ami azok merevségét idézi elő – kiemeli a ráncokat, és a bőr elveszti rugalmasságát. Végezetül a hialuron savtartalom csökkenése miatt a sejten kívüli mátrix, a hám alatti kötőszövet elveszíti tömörségét. Az eredmény: a bőr elvékonyodik.

Az arcforma megváltozása

Az addig telt arc idővel kezd beesetté, „nyúzottá” válni, formája megváltozik; az esetlegesen megjelenő toka, vagy az áll alatt lógó bőr pedig még tovább ront a kedvezőtlen képen. Persze nem vagyunk egyformák e jelenség tekintetében sem: például akinek széles az arccsontja és kiugró az álla rendszerint jobban öregszik, mint egy jól felépített arcú egyén.

Kisebb-nagyobb mértékben különbözik a szemöldökök közti és a mimikai ráncok elmélyülésének előrehaladási ideje is.

A specialisták által használt kép mindezekre a változásokra egy háromszög. Egy fiatal arcé V alakú, melyen az alsó pont az áll, a két felső a járomcsont és a szemöldök körüli rész. Később a V alak megfordul: a felső pont a homlok, és a háromszög alapja az elmosódott állvonal, vagy a toka. Ez utóbbi esetben az arc fáradt benyomást kelt, és innen ered a gyakran dermedt arckifejezés, vagy a merevnek tűnő mosoly.

Hogyan nyerjük vissza az arcbőr rugalmasságát és teltségét?

Az arcbőr minden rétegét teltté kell tenni, ha azt akarjuk elérni, hogy az arc ne legyen beesett, és visszatérjen a bőr viszonylagos feszessége, rugalmassága. A kozmetikai szerek, eljárások, az esztétikai orvoslás eszközei természetesen ilyen tekintetben is hatnak a bőr összetevőire.

A bőrrétegeknél elérendő célok:

  • A felhám: legyen mindig kellően hidratált, emellett élénkíteni kell a bőrsejtek cserélődését, a bőr mikrokeringését, azaz elősegíteni a sejtek megújulását.
  • Az irha: fontos a kötőszövet bőr sejtjeinek jó jelzéseket küldeni, hogy feszesebb, rugalmasabb     állapotba kerüljenek, így élénküljön a kollagén- és elasztin-szintézis. Továbbá növelni kell     a kötőszöveti rostok (sejten kívüli mátrix) víztartalmát, így fokozva a bőr teltségét, betöltve a     ráncok alkotta mélyedéseket. Tudni kell azt is, hogy a mátrix fő alkotórésze a hialuronsav,     ezért kedvező tendencia, hogy egyre több termékben alkalmazzák.

Kíváncsi arra is, milyen eljárásokkal tartható meg és állítható vissza arcának üdesége?

 

Olvassa el cikkünk második részében >>>>

 

Galenus