Gyógyszerek az allergiára – Recept nélkül

0
21752

Számos recept nélkül kapható szemcsepp, orrcsepp, orrspray, gél, illetve szájon át szedendő (film)tabletta, szirup segíthet az allergiában szenvedő betegek tüneteinek az orvoslásában. A vény nélkül kapható készítmények között megtalálhatók a helyi vagy más néven lokális, valamint a szisztémás, azaz egész szervezetet érintő tünetek enyhítésére szolgálók.

Allergiát válthatnak ki a növények pollenjei, az állati szőrök, egyes vegyszerek, tisztítószerek, és hosszan lehetne folytatni a felsorolást. Függetlenül attól, hogy mi okozza az allergiát, és hogy az szezonális jellegű vagy folyamatosan jelen vannak az általa okozott panaszok, a gyógyszeres kezelések alapelve megegyező: olyan tüneti kezelés, ami a kiváltó okot nem szünteti meg, csak a fokozott hisztamintermelésre visszavezethető tüneteket mérsékli.

Szemcseppek az allergiás szemtünetek kezelésére

A szemkönnyezés, szúró érzés és szemvörösség kezelésére megfelelőek a szemcseppek. Vény nélkül kaphatók az antiallergiás hatású azelasztint vagy nátrium-kromoglikátot tartalmazó szemcseppek. Készítménytől és a tünetek súlyosságától függően, napi 2-4 alkalommal 1-2 cseppet kell a szemekbe csepegtetni. A készítmények mellékhatásaként enyhe csípő, égő érzés alakulhat ki a szemben.

Orrcseppek, orrspray-k az allergiás orrpanaszok kezelésére

A híg, vízszerű orrfolyás és a vele járó orrdugulás kezelésére orrcseppek vagy orrspray-k ajánlottak. Az orrspray-k előnyeként említhető, hogy nagyobb felületet képesek a permetjükkel befedni, mint az orrcseppek. Az allergiás panaszok kezelésére szolgáló orrcseppek vagy -spray-k hatásmechanizmusa általában kétféle:

  • vagy érösszehúzó hatás (pl. fenilefrin, oximetazolin, xilometazolin, tramazolin hatóanyagokkal) révén vezetnek a váladékozás csökkenéséhez,
  • vagy antiallergiás hatóanyagot (pl. azelasztin) tartalmaznak.

Az érösszehúzó hatású orrcseppek, illetve orrspray-k gyakran ugyanazok a termékek, amiket megfázásos, náthás orrpanaszok esetén is alkalmazni lehet.

Az érösszehúzó hatású orrcseppeket, orrspray-ket egyhuzamban 5–7 napnál tovább nem szabad alkalmazni.

Huzamos alkalmazásuk kerülendő, ugyanis rhinitis medicamentosa alakulhat ki. Ez nem más, mint a tartós gyógyszerhasználat által előidézett gyógyszerfüggő orrfolyásos, orrdugulásos tünetegyüttes; amikor épp azok a panaszok erősödnek fel, amiket a beteg csillapítani szeretett volna a patikaszerrel.

Rendelkezésre állnak kombinált hatóanyag-tartalmú orrspray-k, amik érösszehúzó és allergia kezelésére szolgáló hatóanyagot (pl. dimetinden+fenilefrin) egyaránt tartalmaznak.

Allergiás bőrtünetek kezelésére szolgáló gyógyszerek

Amennyiben az allergiás tünetek a bőrön jelentkeznek elsőként, piros foltok, kiütések formájában, antihisztamin (pl. dimetinden hatóanyag) tartalmú gél javasolható.

Belsőleges gyógyszerek az allergia kezelésére

A hosszabb ideje fennálló, a napi tevékenységek végzését zavaró, többféle tünettel jellemezhető allergia esetén általában szájon át szedendő készítményhez fordul a beteg.

A szájon át szedett allergia kezelésére szolgáló készítmények a helyileg alkalmazottakkal pl. orrcseppekkel vagy szemcseppekkel kombinálhatók.

A gyógyszertárakban számos allergiás panaszokat enyhítő (film)tabletta, szirup, belsőleges oldat, belsőleges oldatos csepp, préselt szopogatótabletta vény nélkül megvásárolható.

Az antihisztamin jellegű hatóanyagot tartalmazó (film)tabletták általában a következő négy vegyület valamelyikét tartalmazzák adott mennyiségben: loratadin (10 mg), cetirizin (10 mg), levocetirizin (5 mg), fexofenadin (120 mg vagy 180 mg).

Cetirizin és evocetirizin

A két vegyület sajátos kapcsolata a modern kémia és a gyógyszerhatástan egyik érdekessége: a cetirizin molekulák 50%-ban jobbra, 50%-ban pedig balra forgató ún. enantiomerekként vannak jelen. Megfigyelték, hogy csak a balra forgató cetirizinmolekulák háromdimenziós szerkezete olyan, hogy az képes hozzáilleszkedni a szervezetben ahhoz a bonyolult felépítésű fehérjemolekulához (az ún. hisztamin-receptorhoz), ahol az allergiaellenes hatását ki tudja fejteni. Ezt a terápiás hatással bíró, balra forgató cetirizint nevezik levocetirizinnek. A jobbra forgató cetirizinmódosulat nem tud kellőképpen hozzáférni a receptorhoz, így allergiaellenes hatással sem rendelkezik. Ennek értelmében: 10 mg cetirizin tartalmaz 5 mg terápiás hatással rendelkező levocetirizint és 5 mg antiallergiás hatással nem rendelkező, jobbra forgató cetirizint. A dózisokat tekintve 10 mg cetirizin hatása egyenértékű 5 mg levocetirizin hatásával; ez utóbbi esetben azonban a szervezetet kisebb mértékű „gyógyszerterhelésnek” teszi ki a gyógyszert szedő beteg.

A szájon át szedendő allergiaellenes patikaszerek, hatóanyagtól függően, akár már 2 év feletti gyermekeknél is alkalmazhatók. Bevételüket általában napi egyszer, esti bevétellel ajánlja a gyógyszerész. Az allergia tüneteit enyhítő, szájon át szedett készítmények leggyakoribb mellékhatása ugyanis – a fejfájás mellett – az álmosító hatás lehet, ami esti bevétellel jobban tolerálható, mint reggeli gyógyszeradagolással. Ügyelni kell arra, hogy ha valaki a gyógyszeres terápia idején a koncentrálóképesség, a figyelem csökkenésének jeleit tapasztalja magán, akkor autót vezetnie, veszélyes munkát végeznie nem szabad.

 

A gyógyszerkölcsönhatások közül kiemelendő, hogy allergia kezelésére szolgáló szájon át szedett készítményt nem javasolt nyugtatókkal, altatókkal együtt alkalmazni, ugyanis hatásfokozódás léphet fel. Az epilepsziában szenvedő betegeknél egyes allergia elleni szerek hatására a görcskészség, a rohamgyakoriság nőhet.

Egyéb készítmények

Kipróbálhatók az egyszerű alapelven működő, mechanikai „szűrők” is. Ezek olyan zsíros állagú, vazelin alapú kenőcsök, amiket az orrlyukakba kenve az allergének (pollenek, por stb.) nem, vagy csak kisebb mennyiségben jutnak be a szervezetbe.

A tengersós vizet tartalmazó orrspray-k és orröblítő oldatok kíméletes „mosó”-hatásuk révén mossák ki az orrváladékot, valamint az orrnyálkahártyán található allergéneket. A sóoldatok és tengeri sós készítmények a szó szoros értelmében vett hatóanyagot nem tartalmaznak. A hatásuk kulcsa a sok termékre jellemző „izotóniás” vagy „fiziológiás” jelleg.

Keretes  Izotóniás/fiziológiás 0,9 %-os nátrium-klorid (konyhasó) koncentrációnak felel meg.
Keret vége   Ez azt jelenti, hogy egyliternyi vízben 9 g nátrium-klorid, vagy azzal egyenértékű só található, ami egyenértékű a szervezet víztereiben, így a vérben uralkodó sókoncentrációval. A készítményekre mellékhatások, hozzászokás, irritáció nem jellemzők, bátran alkalmazhatók naponta többször is, a „túladagolás” veszélye nélkül.

A kalcium kiegészítő terápiaként – az allergiás reakció mértékének a csökkentésére – alkalmazható. A kalcium a hisztamin által előidézett fokozott ér-áteresztőképességét csökkenti, és így előzi meg a duzzanat, a vizenyő kialakulását. A kalciumnak ezt a tulajdonságát leggyakrabban rovarcsípések kezelésénél használják ki. A gyógyszerformát illetően, a csípést szenvedett egyénnek a kalciumtabletták helyett a gyorsan kialakuló hatással rendelkező kalciumtartalmú pezsgőtablettákat célszerű választani.

Dr. Budai Marianna PhD
és dr. Budai Lívia PhD
szakgyógyszerészek