Az elmúlt héten hivatalos csatornákon (Egészségügyi Világszervezet, Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) keresztül értesítés érkezett az ÁNTSZ-hez arról, hogy egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak Kínában, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni – mondta dr. Paller Judit mb. országos tisztifőorvos. Jelenleg alacsony a kockázata annak, hogy ez az új vírus Magyarországon is terjedni kezdjen. Az első három beteg tünetei Kínában február 19. és március 15. között kezdődtek. Közülük ketten elhunytak, a harmadik beteg állapota pedig kritikus. A három beteg nem került egymással kontaktusba, Kína két különböző tartományában, egymástól távol laktak. Ezek voltak az első olyan ismertté vált emberi megbetegedések, amelyet az új vírus, az influenza A(H7N9) vírus okozott.

Milyen tünetei vannak az influenza A (H7N9) vírusnak?

A betegeknél kezdetben influenzaszerű tünetek jelentkeztek magas lázzal, később tüdőgyulladás, végül pedig légzési elégtelenség lépett fel.

Kínai vizsgálatok

Az elmúlt napokban további megbetegedéseket azonosított a Kínai Betegségmegelőzési Központ, amelyeket a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak megfelelően bejelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek. Az új vírusfertőzésben megbetegedett személyek környezetében levő, velük érintkező személyek körében kontaktuskutatást és járványügyi megfigyelést végeznek a kínai egészségügyi hatóságok. Közülük senkinél sem jelentkeztek még a vírusfertőzés tünetei.

Új vírus “született”

A légúti mintákból elvégzett laboratóriumi vizsgálat az első három betegnél A típusú influenzavírust mutatott ki, amelyek egymáshoz nagymértékben hasonlítottak. A vírusok genetikai szerkezetének vizsgálata alapján megállapították, hogy egy új reasszortáns (a genetikai állományok kölcsönös kicserélődésével keletkezett) madárinfluenza-vírus jött létre, amelyet korábban még sohasem észleltek. A vírus két madárinfluenza vírusból származó géneket tartalmaz: 2 gént az influenza A(H7N9)-ből és hatot az influenza A(H9N2)-ből.

 

A madárinfluenza-vírus fertőzésre utaló eseteket jelenteni kell

Azoktól a Kínából hazaérkező utasoktól, akiknél a hazaérkezést követően 10 napon belül súlyos légzőszervi tünetek jelentkeznek, laboratóriumi vizsgálat céljából megfelelő légúti mintát kell venni és az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi laboratóriumába küldeni. Felhívjuk valamennyi egészségügyi dolgozó figyelmét arra, hogy a súlyos légúti tünetekkel orvoshoz forduló illetve kórházban kezelt betegeknél különös hangsúlyt helyezzenek az infekciókontroll szabályok betartására. Minden olyan egészségügyi dolgozó, aki madárinfluenza-vírus fertőzésre gyanús megbetegedést észlel, köteles bejelenteni azt a területileg illetékes járási népegészségügyi intézetnek. Továbbá sürgősséggel jelenteni kell a madárinfluenza gyanús esetet a betegellátó telephelye szerint illetékes megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnek vagy ügyeletének, valamint az Országos Epidemiológiai Központnak is.

 

Nincs utazási tilalom

Jelenleg az Egészségügyi Világszervezet nem javasolja semmilyen nemzetközi utazással kapcsolatos korlátozás bevezetését. A Kínába utazók számára ajánlják, hogy kerüljék az élőállat piacokat, ill. a háziszárnyasokkal való közeli kontaktust.

 

Kis eséllyel terjed hazánkban az új vírus

Az új vírus terjedésének a kockázata Magyarországon jelenleg alacsony, azonban kizárni nem lehet. A fertőzés forrása egyelőre nem ismert. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az új vírus emberről emberre terjedne, azonban a fokozott éberség indokolt. Az ÁNTSZ szorosan követi az eseményeket és rendszeres tájékoztatást nyújt az események alakulásáról, a kockázat értékeléséről és a javasolt intézkedésekről.

ÁNTSZ Kommunikációs Főosztály