10 csapda, ami szakításhoz vezethet

Milyen veszélyek leselkednek a párkapcsolatban élőkre? Összeszedtük, milyen bombák robbanhatnak a szerelem aknamezején.

1. A túlóra

 

Idősebb férmi dolgozik az íróasztal mögött.A mostani időkben sokan rá vannak kényszerítve a hosszabb munkaidőre, de vajon mennyit érdemes feláldozni a jó vagy jobb munkáért? Ha nap mint nap későn ér haza, fáradt és már önmagára sincs ideje, akkor nem tud társ lenni a párja életében. Hosszú távon nagyon káros, ha a munka teljes mértékben uralja az életüket, és már a beszélgetések is szinte csak erről szólnak.

Ha nem is sikerül korábban hazaérni, nagyon fontos, hogy szakítson időt a párjára. De ami a legfontosabb: ha hazaért, akkor ne a munkahelyi problémákon pörögjön, hanem néhány órára találjanak valamit, ami kiszakítja önöket a mindennapi mókuskerékből, és közösen tudnak örülni neki.

2. A papucs

Akár a tv jelenlétének következménye, akár nem: hosszú ideig tartó otthonülés ellaposítja a kapcsolatot. Pedig szükség van a közös élményekre, hiszen mennyire jó volt még régen órákig vitatkozni egy-egy film után, vagy az kedven kis étteremben beszélgetni, vagy közösen biciklizni a környéken. Jót tesz a kapcsolatnak, ha a kevesebbet használják az otthoni papucsot.

Féltékenység3. A féltékenység

A jó párkapcsolat fenntartásának egyik alapvető feltétele a bizalom. Megöli a bizalmat, ha minden párja lépését számon tartja, folyamatosan ellenőrzi, és unos-untalan gyanakvó vagy gúnyos kérdéseket tesz fel. Persze, nagyon néha, egy kis féltékeny megjegyzés biztosíthatja a párját arról, hogy mennyire fontos önnek, de a hívogatásoknak, az ellenőrzésnek, a tesztelésnek sosincs jó vége.

 

4. Szex-stop

Vitathatatlan tény, hogy a szexuális élet fontos része a párkapcsolatnak. A sokáig tartó szexmentesség mögött rendszerint valami kapcsolatbeli probléma áll, amit, ha megoldanak, a érzékiség is visszatér.

Ha a szenvedélyek idővel meg is szelídülnek, nem törvényszerű, hogy rutinná váljon a szex, a megszokás uralja azt, és a felek ne nyújtsanak egymásnak semmi újat. Megvannak a technikák, hogyan lehet újra kivirágoztatni a kapcsolatot.

 

5. A televízió

Tévéző pár a kanapén

A túl sok televíziózás lassan ölő méreg. A műsorokkal bombázó tévé előtt lehetetlen megbeszélni a nap eseményeit, és figyelni egymásra.


Ha a televíziót nem csak szórakozásra, ha a napi gondok előli menedékként használják, érdemes száműzni egy időre: előre megtervezni mely műsort nézik majd meg, vagy kijelölni egy napot, amikor tv-szünetet tartanak. Persze, a focivébé előtti napokban esélytelen a radikális tévéembargó

 

6. Elhanyagolt külső

Nagyon fontos, hogy ne csak másokkal, de önmagával is foglalkozzon, kényeztesse és ápolja külsejét, hiszen csak akkor tud törődést adni, ha nem érzi magát teljesen kizsákmányolva és kiüresedve, és magával is törődik.

7. A szórakozottság

A párkapcsolatok egyik „ősi” ellensége a szórakozottság, a figyelmetlenség, mely rendszerint a megszokásból ered. Egy-két bók, kedves figyelmesség, vagy a figyelmesség megköszönése mind segít, hogy a társak megbecsülve érezzék magukat. Megszokásból elvárni, hogy a másik mindig vigye le a szemetet, vagy főzze meg a vacsorát, nem viszi előrébb a kapcsolatot.

Családi portré nagyszülőkkel8. A család

Előfordulhat, hogy a család egymástól szeretné megvédeni a szerelmespárt, hiszen aggódnak értük, és szeretnék megóvni őket a jövőbeli csalódástól. Nagyon fontos, helyén kezelni a családtagok kapcsolati tanácsait.

 

Azt is ajánlott észrevenni, ha a másiknak átmenetileg kissé elege van a „klánból”. Nem szabad erőltetni a családi összejöveteleket, a „kötelező” vasárnapi ebédeket. Nem dől össze a világ, ha egyedül indul a rokonlátogatásra.

9. A jövőkép hiánya

Ha már egy párként élnek, és komoly a kapcsolatuk, gondolni kell közös jövő alakulására. Nem elég legnagyobb megelégedettségben, boldogságban megélni a jelent. A tervezgetés, a jövőkép hiánya a párkapcsolatot súlyos válságba sodorhatja, mert az emberi természet velejárója a biztos, közös jövő keresése.

10. A csend

Ha a mindennapi beszélgetések egyre rövidülnek vagy csak a legszükségesebb témákra szorítkoznak, az a kapcsolat hanyatlását jelzi. Lehet hivatkozni időhiányra vagy bármilyen más tényezőre, mindenképp a másik iránti figyelem lankadásából fakad.

 

 

 

Galenus