10 tipp az utazáshoz rendszeres gyógyszerszedőknek

A rendszeres gyógyszerszedés alól egy utazás sem ment fel, viszont némi felkészüléssel egy rakás problémától megkímélhetjük magunkat. Mire figyeljünk?

  1. Ne számoljuk ki pontosan gyógyszereinket, vigyünk magunkkal a szükségesnél többet, így biztonsági tartalék is marad a vészhelyzetekre. Jobb, ha felkészülünk rá, hogy külföldön nem biztos, hogy be tudjuk szerezni a megszokott gyógyszereket és előfordulhatnak összetételbeli különbségek is. A legjobb megoldás tehát, ha van nálunk annyi tabletta, ami a teljes távollét ideje alatt kitart.

  2. Készítsünk egy listát gyógyszereinkről, miből, mikor, mennyit szedünk és mire valók. Mindenképpen vigyük magunkkal a gyógyszerek dobozát és a mellékelt betegtájékoztatókat is, ezek alapján össze tudjuk hasonlítani az adatokat és a hatóanyagokat, hiszen a gyógyszerek márkaneve országonként változhat. Ha orvoshoz kell fordulnunk, ezek birtokában az orvos nagyobb esélylyel tud a korábbihoz hasonló kezelésben részesíteni bennünket.

  3. Ha elkerülhető, akkor ne kezdjünk el új gyógyszert szedni az elutazásunk előtti egy hónapban. Az új gyógyszer miatt esetleg mellékhatások alakulhatnak ki, ami tönkreteheti az utunkat, ráadásul állapotunk nem megfelelő kontrollját is okozhatja.

  4. Ha valamilyen speciális diétát követünk, kérdezzük meg a szállodát, hogy a konyhájuk ki tudja-e szolgálni igényeinket.

  5. Ha repülőgépre szállunk, a gyógyszereinket vigyük fel magunkkal a gépre a kézipoggyászban. Sosem lehet tudni, járatunk esetleg késik, vagy csomagjaink elkeverednek, ha nincsenek velünk a gépen, könnyen előfordulhat, hogy nem jutunk hozzá tablettáinkhoz.

  6. A gyógyszereket eredeti dobozukban szállítsuk, így a repülőtéri ellenőrzések során elkerülhetők a félreértések.

  7. Ha utazásunk során időzónát lépünk át és időeltolódás alakul ki, gyógyszereinket az első időszakban az aktuális időtől függetlenül, abban az időpontban vegyük be, amikor otthon is tennénk. Ezt követően szép lassan kezdjük el eltolni a gyógyszerszedés időpontját a helyi időzónának megfelelően. Amikor hazaértünk, fokozatosan szoktassuk magunkat vissza a régi állapotra.

  8. Magas vérnyomásos betegként vagy cukorbetegként fontos, hogy vérnyomásunkat és vércukorszintünket a távollét ideje alatt is folyamatosan ellenőrizzük.

  9. Ügyelni kell a gyógyszerek helyes tárolására. Lehetőleg szobahőmérsékleten, fénytől és párától védve kell elhelyezni azokat utazás, nyaralás alatt is.

  10. Soha ne vásároljon gyógyszert piacon, „kéz alatt”, kétes internetes oldalról.

Galenus