A 7 legfontosabb napozási aranyszabály

0
1642
A fotó illusztráció: pixabay.cm

Ha biztonságosan szeretnénk napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozunk. A most következőkben a szakértő segítségével adunk néhány hasznos tanácsot, melyet a rekkenő hőségben nem árt, ha megfogadunk!

A legfontosabb szabályok

1. Válasszunk olyan fényvédőkrémet, mely legalább 15-ös faktorral rendelkezik.

A gyerekek és az idősebbek, valamint azok számára, akik érzékeny bőrrel rendelkeznek, legideálisabb a 30-as és 50-es faktor, illetve döntően fizikai hatóanyagokat tartalmazó fényvédők. Mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a lejárati dátumnak, sokan elfeledkeznek róla, hogy a naptejek eltarthatósági ideje is véges.  „A jó hír az, hogy nagyon sok olyan termék kapható már a piacon, mely nem tömíti el a  pórusokat, nem hagy zsíros utóérzetet és megfelelő védelmet biztosít.

Az Spf szám azt jelzi, hogy az adott termékkel hányszorosára növelhető a napon töltött idő leégés nélkül, melyért az UVB sugarak felelősek. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezt az értéket laboratóriumi körülmények között határozták meg és a való életben, pl. a homokról, vízről visszaverődő napsugarak, izzadás, sport miatt módosulhat”- mondta Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

2. Annak érdekében, hogy maximális védelmet nyújtson, a fényvédőkrémet vigyük fel a bőrünkre minimum 30 perccel napozás előtt.

A fotó illusztráció: pixabay.com

3. Akkor is kenjük be magunkat, ha felhős az idő.

A felhők nem jelentenek akadályt az UV-sugaraknak. „Mind az UVA, mind pedig az UVB sugárzás okozhat bőrkárosodást, és egyaránt felelősek a ráncok kialakulásáért, a fertőzésekkel szembeni alacsonyabb ellenállásért, az időskori bőrelváltozásokért és a bőrrákért. A folyamat még nem teljesen világos a tudósok előtt, azonban a lehetséges mechanizmusok között szerepel a kollagén bomlása, a szabadgyökök képződése a DNS regenerálódási folyamat károsodása és az immunrendszer gátlása is.

Az UV sugárzás vezethet pl. az érfalak elvékonyodásához, és a napnak kitett területeken maradandó értágulatok is kialakulhatnak. Az egyik legismertebb nap kiváltotta elváltozás a szeplő. Szeplő sokszor úgy képződik, hogy a festék (melanin) termelő sejt, a melanocita, megnövekszik. Nagy szeplőket, vagy pigmentfoltokat láthatunk kézfejen, mellkason, vállon és karokon is, korábbi napégések helyén.” – árulta el a doktornő.

4. Ne feledkezzünk el a napszemüvegről és a kalapról, hiszen nem csupán stílusos kiegészítőkről van szó, de az egészségünk szempontjából is fontos eszközökről, melyek védelmet nyújtanak szemeinknek és megóvnak a hőgutától. „A ma már kapható fényvédő ruhák és karimás kalapok is segítenek a védekezésben. Fontos, hogy erről ne feledkezzünk meg, hiszen látásunk is könnyen károsodhat erős napsütésben.”

5. Ne menjünk fehér bőrrel a strandra! Ha ön is azok közé tartozik, akik csak a nyaralás idején fekszenek ki először tartósan a napra, bizony könnyen a leégés áldozata lehet. Fontos, hogy ilyenkor fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat a napfényhez, legjobb, ha pár napig az árnyékban pihenünk. „Közismert, hogy a túlzott napozás bőrrákot okozhat. A három fő bőrrák típus a melanoma, a basal sejtes karcinóma és a laphámrák. Ezek közül a legveszélyesebb a melanoma. Kialakulásáért a fiatal kori napozás, szoláriumozás nagymértékben felelős”- mondta Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

Fotó: 123rf.com

6. Soha ne napozzunk sminkben!

Amellett, hogy nem túl esztétikus, mivel leázik a nagy melegben, még egészségtelen is, a nyári bőrproblémák egyik legfőbb okozója. Strandolás előtt mindenképpen tisztítsuk meg alaposan az arcunkat, majd vigyünk fel rá megfelelő faktorú fényvédőkrémet.

7. Fogyasszunk minél több folyadékot
, a napozás során az UV sugárzás mellett, a legnagyobb veszély a nagy melegben a dehidratáció. Kerüljük az alkoholos italokat, mivel azok még több vizet vonnak el a szervezettől, helyette igyunk annál több vizet.