A fájdalom csillapítása paracetamollal

0
1551

Fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom (pubertás után), izom- és ízületi
fájdalom vagy műtétet követő fájdalom. Mi a közös bennük? Mindannyian tapasztaltuk
már valamelyiket, életkortól függetlenül bármikor jelentkezhet és sokszor napokig,
hetekig tartó kellemetlen közérzetet okoz.

A fájdalom olyan érzés, amit nehezen lehet pontosan definiálni, mégis mindannyian ismerjük.

A fájdalom egy tünet csupán, azonban egy nagyon fontos vészjelzés a szervezetünktől, hogy valami nincs rendben. Helye, időtartama, formája és az esetleges egyéb tünetek segíthetik kideríteni a fájdalmat kiváltó okot. A fájdalmat tehát komolyan kell venni, a tünetet okozó problémát kell megszüntetni, orvoshoz kell fordulni.

Ugye ismerős a következő gondolat? „Most bekapok egy fájdalomcsillapítót és holnap meglátom, hogyan alakul.” Legtöbbször nincs arra lehetőség, hogy a napi dolgainkat félretéve, otthonunkban napokig gyógyulgassunk. Inkább az a jellemző, hogy az enyhe és közepes erősségű fájdalmakkal tovább dolgozunk, intézzük a család és a ház körüli teendőket, továbbgördítjük a napi rutint. A fájdalom csillapítása szinte mindennapos dolog, de gondoljunk csak bele, az alattomos, hosszabb ideig tartó enyhe fájdalmakkal bizony nehéz együtt élni, mert miattuk ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek leszünk.

Mikor ajánlott paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítót szedni? Enyhe és közepes erősségű fájdalmak, például fejfájás, fogfájás, menstruációs fájdalom, izom- és ízületi fájdalom vagy műtétet követő fájdalom esetén.

Vannak olyan mozgásszervi betegségek, mint például az osteoarthritis, amelyek az 50-60 év feletti korosztály nagy részét érintik. Az osteoarthritis népbetegség, a kezelésére vonatkozó irányelvek a „csak” fájdalommal, mozgáskorlátozottsággal járó, de nem gyulladásos eseteiben első lépcsőként a fájdalomcsillapítókat, elsősorban a paracetamolt ajánlják. Gyulladásos esetekben a nem szteroid gyulladáscsökkentők valamelyike javasolt. Terhességben, szoptatás alatt sokszor okoz fejtörést, hogy mivel csillapítsuk a lázat vagy a fájdalmat, melyik gyógyszerrel nem ártunk a babának.

A paracetamolt az ajánlott adagban szedve nem tapasztaltak káros mellékhatásokat. Szükség esetén ez az a fájdalomcsillapító gyógyszercsoport, aminek szedése megengedett terhességben és szoptatás alatt is.

A patikákban sokféle fájdalomcsillapító gyógyszer kapható. A bennük található hatóanyag alapján különböző csoportokba sorolják őket. Nehéz köztük eligazodni, vigyázni kell, hogy ne szedjünk egyszerre többféle, azonos hatóanyagú szert. A gyógyszerészek nem véletlenül hívják fel a figyelmet az esetleges veszélyekre, és kérdezik meg, hogy ugyanaz a beteg fogja-e beszedni a különböző gyógyszereket, hiszen mindegyik csoportnál jelentkezhetnek nemkívánatos mellékhatások túlzott fogyasztás esetén. A paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítók betegtájékoztatói figyelmeztetik a betegeket, hogy a túlzott fogyasztás, pl. egyszerre többféle, paracetamoltartalmú gyógyszer szedése, májkárosodást okozhat. Ugyanakkor a paracetamol előnye sok nem szteroid gyulladáscsökkentővel szemben, hogy nem okoz gyomorvérzést, gyomorfekélyt, azaz kíméletes a gyomorhoz. Ezen tulajdonságai miatt szedhetik gyomorproblémákkal küszködő betegek is.

Mit várunk egy fájdalomcsillapítótól? Fontos, hogy hatását gyorsan érezzük és tartósan hasson. A paracetamol a gyomor- bél rendszerből gyorsan és szinte teljesen felszívódik. A nem bevonatos tablettákból a hatóanyag hamar el kezd kioldódni, így gyorsan válik a szervezet által hasznosíthatóvá.

[Forrás: Vitabalans Kft.; www.vitabalans.hu]