Fotó: pixabay.com

A halogatás szinte már művészet, melyet az emberek többsége tökélyre fejlesztett életében. Tudjuk, hogy pár perc, esetleg fél óra lenne megcsinálni valamit, tudjuk, mit kell tenni, ami aztán megkönnyebülést okoz, de valamilyen rejtélyes oknál fogva mégsem tudjuk megtenni.

Kétféle értelemben beszélhetünk a halogatásról. Valamit nem kezdünk el, illetve valamit nem fejezünk be a kényelmetlen, kellemetlen időpontig. Ha nem kezdjük el, akkor végre sem hajtjuk, ha nem fejezzük be, akkor soha nem lesz vége, és állandóan ott zsong a fejünkben, hogy ezt meg azt még meg kell csinálnunk. kik halogatnak leginkább? Egyes tanulmányok szerint a társadalom 70%-a halogat.

• Fiatal-idős viszonylatában elmondhatjuk, hogy inkább a fiatalok halogatnak nagyobb arányban, hiszen a fiatalok azt hiszik, hogy még végtelen idejük van, míg az idősek próbálnak mindent megtenni a még rendelkezésre álló időben, mert tudják, hogy az véges.
Általában a nők kevésbé halogatók, mint a férfiak. Ennek evolúciós oka van, a nőknek vannak életciklusaik, amelyeket nem lehet elhalasztani, így a nők arra kényszerülnek, hogy jobban figyeljenek ezekre a dolgokra.

Miért halogatunk?
• Halogatunk, mert úgy ítéljük meg, hogy számunkra az adott dolog nem fontos annyira, vagy nem érdekel bennünket, csak meg kell csinálnunk, mert információhiányunk van a feladattal kapcsolatban, ezért amíg össze nem gyűjtjük az információt, inkább el sem kezdjük, mert kétértelmű a feladat, nem világos, vagy nem mondták el, hogy mit kell csinálnunk.
A perfekcionizmus is a halogatás oka lehet, valaki addig nem adja ki a dolgot a keze közül, amíg az nem tökéletes.
• Halogatunk, ha félünk attól, hogy mások mit mondanak, vagy hogyan értékelnek bennünket.
• Szorongunk, hogy milyen elvárásokat támasztanak velünk szemben.
• Elővételezzük, hogy valami olyan történik, amit nem tudunk teljesíteni, és inkább el sem kezdjük, befejezni meg azért nem tudjuk, mert nem elég tökéletes.
Nagyon sokan túlvállalunk, két végén égetjük a gyertyát, azt gondoljuk, hogy erre is képesek vagyunk, meg arra is.

Fotó: pixabay.com

Az ember azt gondolja, hogy mindenre képes, minden belefér egy napba, de nem fér bele… Ez is lehet a halogatás oka.

A halogatás típusai
tökéletességre törekvő: perfekcionista
álmodozó: ráérünk még, mint Pató Pál úr
aggódó: addig spilázza magát, hogy a végén már a halogatás elborítja, mondogatja, hogy jaj istenem, még mennyi feladatom van
kríziskeltő: elmondja, hogy mindenki hibás, te is, ő is. mindannyiunknak csinálni kéne valamit, és nem csinálunk semmit
dacos: ajánlanak neki valamit, és azt mondja rá, hogy mit miért nem lehet megcsinálni Ű
kényelmes halogató: majd lesz valami. Történik velünk az élet, nem kell azt befolyásolni. a legtöbb halogató egyébként ebbe a kategóriába tartozik
túlteljesítő: mindent magára vállal, és belefullad a feladatokba

Mit tegyünk ellene?
Önfegyelem, önkontroll: kerüljük el azokat a feladatokat, amelyekben nem vagyunk kompetensek, találjuk meg, hogy miben vagyunk jók. ezt úgy is elérhetjük, hogy fokozzuk a magunkba vetett hitünket.

Ezt én hatékonyságnak nevezzük
Időtudatosság és tervezés: ez is segíthet a halogatás legyőzésében. van, hogy céljaink túl nagy falatok, ezek elérése lebéníthat bennünket. A célokon belül alcélokat kell meghatározni, és ha teljesítjük ezeket, akkor jutalmazzuk meg magunkat mondjuk el: másik fontos dolog, hogy mondjuk ki valakinek, hogy mit fogunk csinálni. ha ezt megtesszük, akkor elköteleződünk, és jobban megteszünk dolgokat (say-do correspondence)

Önismeret: önismeretünk fejlesztésével, önmagunk megismerésével tudatosíthatjuk, hogy mi okoz nehézséget az adott feladatok befejezésében, lezárásában, ezáltal pedig közelebb juthatunk a megoldásukhoz tudatosítás: írjuk fel, vizsgáljuk meg, melyek azok a feladatok, amelyeket halogatni szoktunk legyen élvezetes a csinálás: csináljuk olyan környezetben azokat a feladatokat, amelyeket halogatni szoktunk, ahol jól érezzük magunkat. Például azokat a telefonbeszélgetéseket, amelyeket nem szívesen folytatunk, olyan helyen rendezzük le, ahol élvezettel vagyunk (parkban séta közben, vagy kedvenc kávézóban).

Dr. Baksa Balázs
coach,mediátor
www.baksabalazs.hu