A hízás lelki okai

0
841

A hízás okai sokfélék lehetnek. Legfőképp mégis az határozza meg testsúlyunkat, hogy mit eszünk és mit teszünk. Ez viszont annak az eredménye, hogy mit gondolunk és hogyan érezzük magunkat! Azaz a hízásnak lelki okai is lehetnek.

A feszültség, a szomorúság vagy a stressz könnyen túlevéshez vezethet. Az evés már csecsemőkorunktól jutalmazó szereppel bír, így ez önmagában nem probléma. Ha azonban ezt a rövidtávú megoldási stratégiát nem dolgozzuk fel, az hosszú távon hízáshoz vezet. Épp ezért, ha fogyni akarsz, az érzelmi állapotodat, a lelki életedet is rendbe kell rakni!

Hízás lelki okok miatt, vagy lelki problémák a hízás miatt?

Hogy a bevezető gondolatot továbbvigyük: az elhízás gyakran jár depresszióval. De fordítva is igaz: a hízás lelki oka lehet a depresszió is. A két folyamat pedig egymást gerjesztheti. Sajnos a női nem képviselőinek ez esetben sincs szerencséje. Nem csak eleve nagyobb fajlagos zsírtömeggel rendelkeznek, de a depressziónak a hízásra gyakorolt hatása náluk még erőteljesebb is. Azaz a hízás lelki okai nőknél gyakoribbak lehetnek.

A stressz is a hízás lelki oka lehet!

Továbbmenve: a depresszió oka lehet a fokozott, fel nem dolgozott stresszállapot is, de depresszió esetén sokkal kevésbé vagyunk képesek elviselni a külső stresszhatásokat, így egy farkába harapó kígyó esetével állunk szemben. Ilyenkor az étkezési szokások, a mennyiség és a választás tekintetében is fokozatosan változnak meg, ezért nehéz is felismerni, hogy a hízás lelki okai is belejátszanak a képbe. A kilók meg szépen kúsznak felfelé, a problémás helyeken megjelenik a narancsbőr, és ez még több lelki terhet ró az emberre.

Lelki okok a gyermekkori gyökerekből

Az elhízás hátterében álló lelki probléma azonban lehet mélyen fekvő, kisgyermek, vagy kamaszkorból származó. Ilyenkor a hízás lelki oka lehet, hogy jelen volt egy a gyermek számára meghatározó, akár példaképként szolgáló személy, aki elhízott volt. A kisgyermek ugyan felnő, azonban (főként, ha nem válik le „lelki köldökzsinórjairól”) a gyermeki viselkedésmintázat mélyen benne maradhat, ami a “példaképhez” való hasonlóságot is tartalmazza.

Zsírpárna = lelki védőburok?

A testkép egy szimbólum is. A zsírpárnák védenek a külső hatásoktól, de szimbolikusan védenek a külső ártó szándékoktól is. Tehát az elhízás akár egy lelki védőburok is lehet, amit csak kitartó mentális munkával lehet megváltoztatni! Ezek természetesen nem a pár kilós túlsúlyra vonatkoznak, bár a hízás lelki okai magyarázhatják akár a jojó jelenségét is. Mindenesetre jelentős súlytöbblet esetén ezeket a lelki tényezőket is számításba kell venni!

Mit tehetünk?

8 jótanács Dr. Gulyás Tamástól az elhízás és annak lelki okai ellen!

1. Orvosilag ki kell zárni és kezelni kell minden felmerülő okot.
A pajzsmirigy alulműködést be kell állítani, az emésztési folyamatokat rendbe kell hozni, a gyulladásokat és allergiákat ki kell iktatni, stb.

2. Át kell tekinteni az életmódot.
Milyen most, milyen volt akkor, amikor nem volt jelen a probléma?

3. Keresni kell egy lelki segítőt.
Nem biztos, hogy a pszichológus a legjobb megoldás, de ez teljesen egyéni. Meg kell keresni, mi vezetett először elhízáshoz.

4. Keress egy barátot,
akivel megoszthatod, hogy éppen hol tartasz, vagy mi zavar! A csapatmunka itt is hatékonyabb.

5. A változásokat fokozatosan kell bevezetni.
Bár pont ilyen probléma esetén találnak célba a “Hogyan fogytam 30 kg-ot 10 nap alatt” című hirdetések, de ne dőljünk be nekik! Utána csak a hogyan híztam 40 kg-ot tudjuk majd megírni…

6. Segíthet az étkezési napló is.
Nem feltétlenül azért, hogy valaki kielemezze azt. Írjunk le mindent, amit eszünk, és jegyezzük le mellé, milyen lelki állapotban voltunk az evés előtt, alatt és után.

7. Koncentráljunk sikereinkre!
Ha csökkentjük az ételadagokat, vagy megváltoztatjuk az addig megszokott étrendünket, az feszültséghez, lehangoltsághoz vezethet. Ezért fontos az apró sikerekre figyelni.

8. Ne hibáztasd magad,
ha véletlenül nem sikerül ragaszkodnod a programodhoz, és egy nap “megszeged a diétádat”! Lesz ilyen többször, túl kell rajta lépni. Ha ez határozza meg a továbbiakat, az tuti kudarcot jelent.


www.vitaminsziget.com