Ez szó szerint igaz, de tartalmára nézve szerencsére nem. Csak arról van szó, hogy Beliczai Balázs humoristát kérték fel a szervezők, hogy játssza el az egyik beteg szerepét az „Év gyógyszerészhallgatója” szakmai versenyen.

– Igazán most tudatosult bennem, hogy milyen sokat kell tudnia egy gyógyszerésznek, és ehhez mennyi mindent kell megtanulnia, hogy biztos tudással állhasson szembe a beteggel. És mekkora felelősség az, hogy a megfelelő kérdéseket tegye fel, és minden szükséges információt megtudjon a beteg életviteléről.

Mindezt persze kívülről tudnia kell a gyógyszerésznek, ismernie kell azt a rengetegféle gyógyszert – mondja a humorista.

Élvezetes volt számomra a verseny, jól szerepeltek a versenyzők, mindent megkérdeztek tőlem, betegtől, amit kellett.

Persze engem előre felkészített a zsűri, hogy a lehetséges kérdésekre mit kell válaszolnom, mert ki kellett derülnie, hogy egyébként szedek egy étrend-kiegészítőt, amit nagyon veszélyes együtt alkalmazni az adott vényköteles gyógyszerrel.

Én először jobban szerettem volna meglepetésként felbukkanni, mint beteget jűtszani, ebben a versenyben – de a rendezők inkább előre tájékoztatták a versenyzőket, hogy ne lepődjenek meg a szituáción.

Később én is beláttam, hogy ez egy plusz nehezítési faktor lett volna nekik, de azért kíváncsi lettem volna, hogy reagálják le a váratlan helyzetet – vallja be a humorista, aki szerencsére nem túl gyakran jár gyógyszertárba, akkor is csak valami megfázás elleni szerért.

De az eset kapcsán rájött, hogy nagyon fontos megkérdezni mindenről a gyógyszerészt és természetesen megfogadni a tanácsait.

A verseny

Idén április 26-án már negyedik alkalommal került megrendezésre Budapesten az „Év Gyógyszerészhallgatója – Gyógyszerészi Gondozási és Beteg-tanácsadási Verseny”. A hallgatók a „Thromboemboliák kezelése; anticoaguláns gyógyszerek” témakörben mérettettek meg a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában kialakított képzeletbeli officinában.

A hazai képzőhelyek diákjainak e neves versenye lehetőséget biztosított a versenyzők elméleti és egyúttal gyakorlati felkészültségének összemérésére. A jelentkezők nagy számára való tekintettel a délelőtt folyamán először egy rövid „beugró” feladatsor megírására került sor. Ezt követően a legjobbnak bizonyult versenyzők két különböző gyógyszertári expediálást modellező szituációkban kellett hogy bebizonyítsák a felkért zsűrinek és önmaguknak egyaránt, hogy ők az Év Gyógyszerészhallgatói.

Mi a célja a versenynek?

A verseny, illetve a felkészülési tanulási folyamat megtanítja a gyógyszerészhallgatókat, hogy hogyan kell kérdezni a beteget. Milyen információkat kell megtudni ahhoz, hogy ők is a legjobb információt tudják átadni a betegnek a gyógyszerszedéssel kapcsolatban. Minden momentum, életviteli helyzet, étkezési szokás fontos lehet a megfelelő tanácsadáshoz, sőt a jelentéktelennek tűnő információ is lényeges lehet.

A zsűri elnöke prof. dr. Szökő Éva (SE, az MGYT elnöke); tagjai prof. dr. Botz Lajos (PTE, ESZK Kórházi Klinikai Gyógyszerészet Tagozat elnöke), prof. dr. Soós Gyöngyvér (SzTE, az MGYT Tudományos alelnöke és a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság elnöke), dr. Kovácsné dr. Bácskay Ildikó (DE, az MGYT Oktatási Szakosztályának elnöke) és dr. Horváth-Sziklai Attila (MGYK, országos ügyviteli vezető) voltak.

A szakértő zsűri egyhangú véleménye alapján a verseny győztese, így „2014. Év Gyógyszerészhallgatója” Romvári Zsófia, ötödéves pécsi gyógyszerészhallgató lett. A második helyezett Szalai Gábor (SzTE, V. évfolyam.), míg a harmadik helyezett Bacskai Nóra (DE, V. évfolyam) lett.

A verseny a Magyar Gyógyszerészhallgatók Egyesülete (elnök: Pajor Judit), a Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Ifjúsági Bizottsága (elnök: dr. Marosi Attila) szervezésében, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és az egyetemi hallgatói önkormányzatok (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs) partnerségével és támogatásával valósult meg.

 

Dr. Szarvasházi Judit

főszerkesztő-gyógyszerész