A hüvelyi síkosság hiányának háttérben leggyakrabban pszichés problémák húzódnak. De a túlzott higiénia, túl gyakori irrigáció is károsíthatja a nyálkahártyát.

A hüvelyszárazság a nemi szervek égő érzésében, viszketésben vagy irritációban nyilvánul meg. A hüvelyi síkosság hiánya a nő nemi életének különböző állomásainál léphet fel. Az okok igen különbözőek lehetnek.

Pszichés okok a háttérben?

Az esetek jelentős részében pszichikai jelenség van a háttérben. A beteg valamilyen oknál fogva fél vagy visszahúzódik a nemi érintkezéstől, ennek következtében a természetes nemi izgalom elfojtódik, és a már említett összefüggés miatt a hüvely nem síkosodik.

  • gyakorlatlan vagy kapkodó partner

A jelenség hátterében sokszor olyan személyes probléma húzódik, amire a hölgyek nem is gondolnak. Ilyen lehet a partner gyakorlatlansága, vagy hogy a férfipartner a nemi aktust nem készíti elő, a nőnek “nincs ideje” a felkészülésre.

  • makacs gombák

Mélyebben fekvő és nehezen felfedezhető ok, ha a beteg genitális (nemi szervi) fertőzése nehezen gyógyuló és ezért tudat alatt “szennyesnek” tartja magát. Gyakori a gombásodás miatti nemi visszahúzódás a  nőknél.

  • a szülés után

Az először szülő nőknél igen gyakori a gátmetszés. Ez a születést megkönnyítő beavatkozás egyes esetekben a nőnek lelki megterhelést jelent, közvetett hatása a már említett tartózkodás, félelem a nemi élettől. Hasonlóan ehhez más nőgyógyászati sebészeti beavatkozások után is tapasztaltak a nemi élettől való visszahúzódást.

  • a változókor problémája

Más jellegű a hüvelyszárazság másik csoportja, a menopauza alatt és után jelentkező panasz. Ennek oka szervi eredetű, a hormontermelés változására vezethető vissza. A menstruáció elmaradása utáni ösztrogénhiány a hüvely nyálkahártyájának elvékonyodását, egyes esetekben hüvelygyulladást idézhet elő.

  • túlzott higiénia és tampon

A túlzott higiénia, az erélyes mosakodás, a szexuális aktus utáni túl gyakori hüvelyöblítés is károsíthatja a nyálkahártyát. De a tampon is erősen szárítja a hüvelyt.

  • egyes fogamzásgátlók

Fogamzásgátlók tartós szedése is okozhat bizonyos esetekben hüvelyszárazságot.

Megoldás lehet a síkosító

Az esetek igen nagy százalékában segítséget jelenthet valamilyen hüvelyi síkosító használata, de az igazi megoldást a probléma eredetének feltárása jelenti.

 

Galenus

 

Kapcsolódó cikkek:

Amit egy nőnek tudnia kell – I. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell – II. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell – III. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell – IV. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell – VI. rész.