A magas vérnyomás mozgással is csökkenthető

0
951

A magas vérnyomás kezelésének egyre elfogadottabb módja az életmódorvoslás. Egy frissen megjelent tanulmány ismételten ráirányítja a figyelmet a mozgás jelentős vérnyomáscsökkentő hatására. Erről, és a rendszeres edzés hatékonyságáról dr. Kapocsi Judit magas vérnyomás specialista beszélt.

 

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy hipertónia esetén a rendszeres sportolás kerülendő, az igazság ezzel szemben az, hogy a rendszeres mozgásnak jelentős vérnyomáscsökkentő hatása lehet. Ráadásul a rendszeres sportolással nem csak közvetlenül a szívre gyakorolhatunk jótékony hatást, de segítségével megszabadulhatunk a felesleges kilóktól is, mely köztudottan a hipertónia egyik fő rizikófaktora.

 

8 hét alatt 24 Hgmm

Egy frissen megjelent tanulmányban harminc 40-50 év közötti túlsúlyos hölgynél vizsgálták a rendszeres mozgás egészségre gyakorolt hatását. A résztvevők 8 héten keresztül heti 3×20 perces kardio mozgást végeztek, a 4 km/órás sebességű gyaloglás során szívfrekvenciájukat a maximális pulzusszám 60-70%-án tartották.

A rendszeres mozgás eredményeképpen a 8. hét végére szisztolés vérnyomásuk átlagban 24 Hgmm-rel csökkent, míg a szisztolés értékük mozgást megelőzően átlag 148 Hgmm volt, ez 8 hét alatt átlag 124 Hgmm-re csökkent.

 

Vérnyomáskezelés életmódorvoslással

Az orvosi, tudományos világban egymás után napvilágot látott kutatási eredmények ma már a mindennapi kezelésben is helyet követelnek. A magas vérnyomás kezelése komplex megközelítést igényel, ahol ha csak lehet, kiemelt szerephez kell jutnia az életmóddal, mozgással történő orvoslásnak.
„Egy magasvérnyomásos-beteg kezelése ezáltal ma talán még összetettebb és nagyobb odafigyelést igényel a szakorvos részéről, mint tíz évvel ezelőtt” – mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.

„A kezelés első lépéseként részletes kivizsgálás alapján pontosan meg kell határozni a betegség stádiumát, a magas vérnyomáshoz vezető életút fontosabb lépcsőit, és az esetlegesen már meglévő szervkárosodások mértékét. Ezt követően, ezek ismeretében tudunk a betegnek szakszerű, személyre szabott kezelési tervet ajánlani. Van, akinél az életritmusba sajnos nem lehet beépíteni rendszeres mozgást, de szerencsére egyre több betegnél lehet rá közösen módot találni. A kezelést innen kezdve komplexen, a szükséges gyógyszerek beállítása mellett a mozgásprogramot kidolgozó és végig követő szakemberrel közösen folytatjuk.”

Az életmódorvoslást is tartalmazó komplex kezelés, pár hetes-hónapos időt vesz igénybe, ami alatt szükséges a rendszeres kontroll, a programban részt vevő szakemberek folyamatos szakmai konzultációja, és szükség esetén a gyógyszerek dozírozásának utánállítása.

Forrás: Trombózisközpont