A magyar internetezők fele fél, hogy megfigyelik?

0
694

Egy felmérésben a hazai internetezők 49 százaléka nyilatkozott úgy, tart attól, hogy internetes tevékenységeit valamilyen szervezet megfigyeli, kétharmaduk pedig amiatt aggódik, hogy bűnözői csoportok élnek vissza személyes adataikkal. A szigorú adatszabályozást pedig minden válaszadó fontosnak tartja.

A G Data magyarországi képviselete ezer hazai internetező megkérdezésével végzett felmérést az Edward Snowden által kirobbantott, elsősorban az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintő megfigyelési botrány kapcsán. A szakemberek azt vizsgálták, hogy a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a Google, a Facebook,  különböző szervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, illetve tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést.

Sokat tapasztaltak visszaélést

A felmérésben a magyar internetezők 14 százaléka úgy számolt be, hogy tapasztalta már amint a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-val kapcsolatban 8 százalék, összességében pedig a válaszadók 27 százaléka számolt be visszaélésről.

Van akit zavar, s van, akit nem

Ezzel egyidejűleg a magyar internetezők 17 százaléka nagyon, 29 százaléka pedig inkább aggódik amiatt, hogy a Facebook a jövőben visszaél személyes adataikkal, míg ez az arány a Google esetében 12, illetve 24 százalék. Azok között, akik nem tartanak az ilyen visszaélésektől, rendkívül kevesen vannak, akik a cégek hírnevében bíznak, mialatt a válaszadók körülbelül negyedét nem is zavarja egy esetleges visszaélés, mert úgy gondolja, hogy hasznos reklámanyagokat kap ettől a két szolgáltatótól.

Fotó: 123rf.com

Ki mitől fél?

Attól, hogy valamilyen szervezet figyeli meg internetes tevékenységét, a magyar internetezők 16 százaléka tart kifejezetten, 33 százaléka pedig inkább. A személyes adatokkal való reklámcélú visszaélés miatt kiemelkedően aggódnak az 50 év felettiek (81%), míg a megfigyelésre vonatkozó félelem erőteljesebben jellemző a férfiakra (56%), illetve az idősebb generációra (59%). A legtöbben ugyanakkor (66%) az internetes bűnszervezetek által elkövetett visszaélésektől tartanak.

Szigorú szabályok kellenek

Végül arra a kérdésre, hogy mennyire tartja fontosnak, hogy szigorú büntetésekkel szabályozzák az internetes adatokkal való visszaélést, a válaszadók 95 százaléka nyilatkozta azt, hogy nagyon fontosnak (62%) vagy fontosnak (33%) tartja a szigorú szabályozást.

Fotó: 123rf.com

Jó tanács

A G Data magyarországi képviselete a felmérés eredményei kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy minden internetezőnek érdemes megjegyeznie, hogy személyes adatait a lehető legkevesebb weboldalon ossza meg magáról, a közösségi oldalakra pedig csak olyan tartalmakat töltsön fel, melyeket a nyilvánosságnak szán. Emellett fontos, hogy a számítógépen jogtiszta, folyamatosan frissített vírusirtót és tűzfalat használjunk, amelyet megbízható forrásból szereztünk be. 

PS:PRovocative